2015. október

2015. október 2.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Önálló életvitel tábor az értelmileg akadályozott fiatalok önállósodásáért c. sajtóközleményt.
2015. október 1.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Idiopátiás tüdőfibrózis hét: Az ismeretlen eredetű tüdőbetegség c. sajtóközleményt.

 
2015. szeptember

2015. szeptember 28.
- Az Insomnia Kft. megküldte szerkesztőségünknek a Népmesei hősök segítik a gyerekeket a gyógyulásban c. sajtóközleményt.
2015. szeptember 14.
- A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megküldte szerkesztőségünknek az Ötletverseny hirdetett meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság c. sajtóközleményt.
2015. szeptember 3.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Mit vegyünk?
Mit tegyünk, hogy környezettudatosabbak legyünk? Augusztus 25-én ezekre a kérdésekre adott választ a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Sajtótájékoztatón jelentették be ,,Fenntartható életmód a fogyasztóvédelem eszközrendszerén keresztül'' elnevezésű kiemelt projekt nyitó rendezvényüket. A kampány során, október 31-ig a fogyasztók, országszerte 39 helyszínen találkozhatnak az NFH kamionjával.   Itt szakértő kollégák várják az érdeklődők kérdéseit és adnak tanácsot a hozzájuk fordulóknak. Az NFH képviselőit minden korosztályszámára - egészen kicsi kortól, játékos formában - olyan hasznos információkat nyújtanak, amelyeket könnyedén beépíthetnek mindennapi életükbe a környezetbarát életforma elérése érdekében. Ezeket az ismereteket kisfilmekben, óriásplakátokon, rádiós és televíziós műsorokban is megjelentetik. A legfontosabb, személyre szóló tanácsok öt pontban foglalhatók össze; 1.„Válassza a 'helyi', illetve a minél kisebb szállítási távolságot igénylő termékeket!” 2.„Válassza az alacsony feldolgozottságú, minél kevésbé csomagolt, vagy minél környezetbarátabb módon csomagolt termékeket! 3.„Vásároljon biotermékeket!” 4.„Használjon környezetbarát tisztítószereket!” 5.„Törekedjen az erőforrásokkal való takarékosságra! A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló programról Dr. Szente István a NFH mb. főigazgatója és Kiss Anita szóvivő tartott tájékoztatót. Bemutattak gyermek szereplős tájékoztató két kis filmet. Ezekben szerepelt és személyesen is beszámolt szemléletváltásában bekövetkezett változásokról Molnár Ferenc Caramel. Ő is arra szólított fel, hogy tegyünk környezetünk megóvásáért, a jövőnkért!


 
2015. augusztus

2015. augusztus 19.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a 2 évesek lettek a mesedoktorok c. sajtóközleményt.
2015. augusztus 16.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Elindult a 2015-ös mellrák-kampány 
„Közös történetünk" címmel az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Rák Ellen az Emberért a Holnapért Alapítvány a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány támogatásával, a Civil Szigeten mellrák túlélőkkel és orvos szakértővel folytatott kerekasztal-beszélgetéssel indította útjára. Jelen volt, az augusztus 12-i eseményen  részt vett, beszámolót tartott Balassa Gabriella, Mellrákfórum alapítója, Kozó Liza, emlőrák aktivista, Laar Ani, a Mellrákinfó önkéntese, Pataki Aranka és Schlotter Judit, Pink Bolero Egyesület valamint Ferencz Anikó, program manager a Rák Ellen az Emberért Alapítvány képviseletében. Dr. Berencsi György vezette rendezvényen Dr.Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa az új emlőrák terápiákról tartott szakmai előadást. A Civil Sziget 47-es sátra előtt megjelent számos fiatal hölgy is értesülhetett arról, hogy az idei évi kampánynak a rendszeres szakszerű önvizsgálatra és a szűrések fontosságára felhívás a célja. A helyszínen kaphatott ismertető anyagot, bemutatást hogyan végezhetik el az emlő önvizsgálatot. A betegszervezeti képviselők, a túlélők megosztották személyes történeteiket, tapasztalatikat a közönséggel. Válaszoltak kérdésekre. A betegség során nagy szükség van arra, hogy új erőhöz jussanak az érintettek, pozitív példákat láthassanak gyógyulásukhoz. Sok szó esett a metasztatikus emlőrák gyógyíthatóságának evolúciójában bevezetett új, innovatív hatásmechanizmusokról. Ezek eddig nem látott hosszúságú teljes túlélést biztosíthatnak. Az idei kampány egyik legnagyobb, kiemelkedő eseményét, a hagyományoknak megfelelően októberre tervezik.

e-Egészségügyi rendszer
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) rendezett nyitó konferenciát augusztus 12-én, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, VIII. emeleti helyiségében.  A konferencia és az azt megelőző sajtótájékoztató pontos címe TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001 KTIA_13–01–2013-0001 azonosító számú „Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Egészségügy) Rendszer - Központi, intézményközi adatáramlást biztosító informatikai rendszerek fejlesztése, országos egységes központi megoldások bevezetése” volt. A sajtóeseményen jelen volt Mészáros János az, Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, Szentes Tamás, főigazgató helyettes, ÁEEK, Divinyi Zsombor, főosztályvezető, Projektirányítási Igazgatóság, ÁEEK, Sipos Károly, DKTK projektvezető, Sas Tibor, szakmai vezető és Szabó Bálint, vezető architekt. Ismertették a projekt célkitűzéseit, válaszoltak kérdésekre. A 2015 októberétől 2017 első félévéig három lépésben tervezik az üzembe állítást. Összehangolják az egészségügyi szolgáltatókat. Központi adat rendszert állítanak fel. Lehetővé teszik a beteg életút követést. Rövidítik a házi orvosok vizsgálatra szak kezelésre vonatkozó beutalási lehetőségeit, Gyors és időponthoz kötött kezelést tesznek lehetővé. Elkerülhetővé teszik a vizsgálatok felesleges ismétlését. Szabad csatlakozást tesznek lehetővé az egészségügyi intézményeknek. Összehangolják az eddig használt e-rendszereket. Feladatul tűzték, hogy mindenben megfeleljenek az adatvédelmi előírásoknak is. A költségek 70 százalékát Uniós pénzek fedezik.

2015. augusztus 11.
- A Dayligh Média megküldte szerkesztőségünknek az Ismeretterjesztő edukációs dokumentumfilm ,,Kolorektális karcinómák szűrése'' címmelc. sajtóközleményt.
2015. augusztus 6.
- A Hill + Knowlton Strategies megküldte szerkesztőségünknek a 2 millió forintos innovációs pályázatot hirdet orvosoknak a Sanatmetal Kft. c. sajtóközleményt.

 
2015. július
2015. július 28.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Magyar orvosok is jelentkezhetnek az AVON Globális Mellrákellenes Klinikai Ösztöndíjprogramjára c. sajtóközleményt.
2015. július 20.
- Az Insomnia Kft. megküldte szerkesztőségünknek az Ünnepélyes szalagátvágás és mentőgépkocsi - átadás Abán - 22 új mentőállomás épül országszerte c. sajtóközleményt.
2015. július 16.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek a Miskolcon nyitotta első plazmaközpontját a CSL Plasma c. sajtóközleményt.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Lépjen a nyárba, szép lábakkal c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a 9 megye 13 intézménye kapott új gyermekgyógyítási eszközöket c. sajtóközleményt.


 
2015. június

2015. június 30.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Mi motiválja a gyermekorvosokat? c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Teleradiológia
Dr. Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója pár szavas köszöntésével nyitotta meg azt a sajtótájékoztatót, amely az eRADICAL, modern és innovatív rendszer üzembeállításának bejelentéséről tartottak. Elmondta, örömére szolgál, hogy erre az alkalomra, az eredetileg csak decemberre tervezett átadásra, már most sor kerülhetett. Innen Orbán Előd az Enterprise Group ügyvezető igazgatója vette át a szót. A filmvetítéssel is követett előadását három részre osztotta. Elmagyarázta mi a teleradiológia. Ismertette az eRADIL rendszert és működés közben is bemutatta. Rendszerükbe az innovatív megoldások használatában élen járó Uzsoki Kórház stratégiai szakmai együttműködése során nyújtott orvos-szakmai támogatás révén - a kórház szakemberei és menedzsmentje által megfogalmazott gyakorlati elvárások is beépültek. Forradalmasítják az intelligens diagnosztikai eljárások alkalmazását. Egy adott helyen elkészült radiológiai kép elektronikus úton lesz továbbítható bármilyen távoli helyre akár diagnosztikai, akár konzultációs céllal. Ezzel biztosít gyors, hatékony és költségcsökkentő eszközt az egészségügyi ellátók számára. A tájékoztató fontos eseménye volt az élő demonstráció. A salgótarjáni Szent Lázár Kórház munkatársai léptek kapcsolatba az Uzsoki Kórház osztályvezető főorvosával, az Enterprise Group szakembereinek közreműködésével. A szakemberek láthatóvá tették, hogyan lehet hatékonyan segíteni, élővé tenni a radiológusok és/vagy a klinikusok közti kapcsolatot. Ismertették az adatok kezelésének, tárolásának és további felhasználásának előnyeit is. Az ügyvezető igazgató jól felépített beszámolójában bemutatta cégét is. Az Enterprise Group 2011 óta magyar tulajdonban áll. Üzletágaikkal már is sikereket értek el, váltak ismerté. Széleskörű partner listájuk. Nagy jelentőségűnek tekintik, Health üzemáguk most megvalósult projektjét. Erre 910 millió forint állt rendelkezésre. Bizonyítottnak tűntek az ügyvezető igazgató büszke szavai: „Megoldásunk révén a hazai egészségügy minden szereplője világszínvonalú megoldással gyarapodik”. A radiológiai orvosok az egyszerű, széleskörű konzultálási lehetőség révén gyorsan, pontosan állíthatják fel a diagnózist. Lehetővé téve az akár azonnali klinikai beavatkozást. Szolgálják a betegek gyógyulását. Ezzel értett egyet a kórház főigazgatója is, aki legfontosabb céljuknak a betegellátás lehető legmagasabb szakmai színvonalának elérését tartja. Még azon körülmények között is, amikor az egészségügyi intézmények egy része humán és egyéb erőforrás gondokkal küzd.

2015. június 25.
- Szabó Andrea megküldte szerkesztőségünknek a Fesztiválra viszi a Mályvavirág Alapítvány a Kend a rúzst kampányt c. sajtóközleményt.
2015. június 23.
Sajtótájékoztatón jártunk:

iTeach.world
Nagy érdeklődés mellett zajlott egy amerikai és magyar együttműködésből léttrejött platform ismertetésének sajtófogadása. A meghívottak közt még Colleen Bell amerikai nagykövet is szerepelt. A szót Bodnár Zsigmond társtulajdonos vitte. A rendszer az online tanítás/tanulás megkönnyítését, az oktatást a meglévőknél magasabb szintre emelését célozza. Több száz tanár, iskola, egyetem - belföldi és külföldi - részvételével online kurzusokat hoznak létre. Ezeken a tanárok legkülönbözőbb területekre is kiterjeszthető téma ajánlataikra jelentkezhetnek a “diákok”, a tanulni vágyók. Az online magán órákon a tanárok rendelkezésére áll az összes olyan eszköz, amelyet egy fizikai órán is használnak. Az akár egyéni, vagy 12 főig is bővíthető (virtuális osztályterem) tanítás/tanulás nem helyhez és időhöz kötött. Nagyon rugalmasan használható. A tanárok így hivatali állásuk mellett kiegészítő juttatást kapnak tanítványaiktól, amelynek egy részét a rendszer tulajdonosainak adják. Az alapító tulajdonos Jean-Pierre Guittard panelbeszélgetésben magáról annyit mondott, hogy ügyvédi tevékenységét 23 éve elhagyva nyelviskolákat alapított. Majd három és fél évvel ezelőtt Bodnár Zsigmonddal hozták létre ezt az oktatási weboldalt, az iTeach.world-t. Csapatuk teljes egészében magyar fejlesztőkből áll. Céljuk a világ számos pontjára kiterjedni, belátható időn belül 1 millió felhasználót elérni. Ugyancsak panelbeszélgetésben Radics Gigi, énekesnő amerikai angol nyelvtanárával prezentálta a rendszer egyszerű és hatékony működését. Záró akkordként igen sok a rendszer újszerűségére, működő képességére, nehézségeket is fel vázoló kérdésekre, hozzászólásokra igyekeztek a tulajdonosok optimista pozitív válaszokat adni.

2015. június 14.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Kolorektális karcinómák szűrése
Ezzel a címmel, a Sanofi - Aventis Zrt. támogatásával készült el a Dayligyht Média ismeretterjesztő, edukációs filmje. A vastagbélrák megelőzésére, szűrésére, gyógyíthatóságára hívja fel a figyelmet. A betegséget és a szűrési eljárásokat részletesen ismertető 51 perces film, szakmai, de mindenki számára érthető. Bemutatójára június 9-én került sor. Hazánkban 100 ezerre teszik a betegek számát. Sajnos közülük évente 5 ezret el is veszítünk. Nem mindegy, hogy a betegek meggyógyulnak vagy meghalnak. Időben felismerve gyógyítható. A film Prof. Dr. Bodoky György iránymutató vezetésével készült. Ő videó üzenetben köszöntötte a bemutatóra érkezett sajtó munkatársakat és nagyszámú vendéget, érdeklődőt. Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga Elnöke, Dr. Madácsy László, gasztroenterológus-belgyógyász, endoszkópos specialista, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum orvos igazgatója, a film egyik szakmai közreműködője és Dr. Budai András, az ÁNTSZ, Országos Szűrési Koordinációs Osztályának osztályvezetője tartott rövid előadást. Mindegyikük hangoztatta, hogy a legfontosabb az egyéni felelősség. A társadalom, a betegszervezetek  és a kormányzat, ha meg is ad minden segítséget egészségünk megőrzéséhez és a gyógyuláshoz, nekünk kell élnünk a felkínált lehetőségekkel. A film szereplői, akik jelen voltak röviden elmondták saját tapasztalataikat. Teljes képet adtak szerepükről. Beszámoló szólt a szűrésre jelentkezőtől, a szűrési, gyógyítási folyamatokról. Az eseményen a legtöbb szó arról esett, hogyan lehet elérni, igénybe venni a szűrési módozatokat. Elsősorban az 50-70 év közti populáció veszélyeztetett. Akkor is lehet valakinek vastagbél rákja, ha nem is tud róla. A vastagbélrák leggyakoribb, általában korán jelentkező tünete a véres széklet. A szűrés a családorvosnál kezdődik a székletvérteszt pozitivitása után a vastagbéltükrözés nagyon is ajánlatos. Az egészségügyi kormányzat Csongrád megyében 117 házi orvos bevonásával már 13 000 veszélyeztettet hívott szűrésre. Fokozatosan tervbe van véve az egész országra kiterjedő program bevezetése.  Mindenki számára elérhető lesz. Az anyagi ráfordítás biztosan megtérül a kezelési költségek elkerülésével. Érdemes követni a jelszót: „Hívunk, jöjj! Késve későn lesz!”

Gyereknap 2015
Bár május 30-31-én, idén már huszonötödször, ismét nagy részvétellel, sikerrel zajlott le a jubileumi rendezvény, most a rendezvényt két nappal megelőző sajtótájékoztatóról számolunk be. A két örökös rendező a nemzetközi Gyermekmentő szolgálat (NGYSZ) és a Fővárosi Önkormányzat (FÖ) nevében Dr. Edvi Péter, elnök és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes tartott tájékoztatót. Elmondták, hogy az elmúlt években rendezett események mennyire népszerűek voltak. Ismertették az idei évi program főbb eseményeit. Mindenkor, most is céljuk a gyermekek részére nem csupán szórakozást, hanem mozgás lehetőséget és széles körű információ adást, a mindennapi élethez hasznos tanácsokat is kívántak nyújtani. Számos kulturális program mellett a versenyzési lehetőségek és a külföldre kitekintést jelentő, a nemzetek utcájában található nagykövetségek kiállításai is közkedveltek. Az egészségre nevelésre, a közlekedési szabályok betartására felhívó programok a felnőtté váláshoz, a z egyéni felelősségre neveléshez nemcsak hasznosak, hanem szükségesek is.  A tájékoztatón két fő szponzor képviseletében szót kapott Bocskai István, az OTP Bank társadalmi kapcsolatok és belső kommunikációs vezetője és Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Hungária Kft. Marketing és PR vezetője is. Ismertették, hogy cégeik is mennyire fontosnak tartják a gyermekek nevelését, szórakoztatását. Ehhez tartósan már rég óta és a jövőben is készek áldozni. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a tavalyi eseményen több mint 400 ezren vettek részt. Az idei rendezvényen, a jó időben bizton nem maradt el ettől most sem a gyermekek is felnőtt kísérők száma.

Elismerés a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak
A Magyar Posta Zrt. bélyegkiadással tisztelegett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elmúlt 25 évben végzett munkája előtt. A bélyeg különlegességet a Gyermeknapon mutatta be Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója. A belföldi értékjelzés nélküli bélyeg megjelenésekor 115 Ft-ot ér, és 50 Ft felára a NGYSZ-ot segíti. Előtte Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, úgy is, mint a NGYSZ Magyar Egyesületének elnöke tartott beszédet. Nem csak hazánk utóbbi éveiben elért sikerei kerültek szóba, hanem főként a NGYSZ és áldozatos munkája eredményeinek bemutatására került sor. A szolgálat célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása és gyermekintézmények segítése. Ezek megvalósításában végzett áldásos tevékenységük, tetteik sokaságának felsorolása szinte lehetetlen. A NGYSZ magyar elnöksége és felügyelő bizottsága társadalmi munkában végzi feladatát. Önkénteseinek száma egyre nő tagdíjakkal, adományokkal, szakértelemmel, még fizikai munkával is nyújtanak támogatást. Tevékenységük határon túli magyar lakta területekre is kiterjed. Szolgálatikat politikai, vallási és nemzetiségi kérdésekben semlegesen, függetlenül végzik. Dr. Edvi Péter a NGYSZ elnöke meghatottan mondott köszönetet az elismerését és tett ígéretet a szolgálat további szorgos munkájára.

KRITéR
KRITéR – A klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata. A június 1-i, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában tartott sajtótájékoztatón az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program (AÉP) bemutatásán belül különleges hangsúly esett a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra. A rendezvény célja tájékoztatás adás volt a döntéshozók, a hatások vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a közvélemény számára a projekt feladatairól, céljairól és várható eredményeiről. Továbbá lehetőséget teremt az eredmények potenciális felhasználói számára szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére. A program megvalósításban résztvevők mellett szót kapott támogató és alap kezelő is. Norvégia nyújtja az anyagi támogatás döntő hányadát.  A program alapkezelője a Közép- és Kelet-Európai Regionális Központ (KKRK). Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete és Bonifertné Szigeti Márta, a KKRK ügyvezető igazgatója hangoztatták, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen változására a felkészülés elengedhetetlen. Beszéltek, arról hogy országuk, központjuk milyen szerepet tud vállalni ebben. A szakmai előadásokat Bálint Judit, KKRK és Kajner Péter, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és Nemzeti Alkalmazkodási Központ tartották. Előbbi az AEP programról, utóbbi az ebben nagy szerepet kapó projekt helyzetéről, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerről (NATéR) számolt be. Bihari Zita, OMSZ, szolgálat 5 intézmény koordinálásával indított KRITéR projektet ismertette Ez három területet ölel fel: Vizsgálja a hőhullámok okozta többlethalálozást, a szélsőséges időjárási helyzetek közúti balesetekre gyakorolt hatását és a klimatikus viszonyok turizmusban bekövetkezhető változásokat. Rendkívüli jelentőséggel bír, hogy olyan adatokkal rendelkezzünk, amelyek segítségével becsülhetők legyenek a biztosan ránk váró kedvezőtlen változások. Fel tudjunk készülni ezek kezelésére. Mára már a világ össze felelős intézménye ennek tudatában van, cselekszik. Nekünk is így kell eljárnunk.

2015. június 10.
- A Diamond Agency megküldte szerkesztőségünknek a Minden hatodik ember szenved el stroke-t. 2015 a Stroke Megelőzésének Éve c. sajtóközleményt.

 
2015. május

2015. május 10.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Markusovszky Díj 2015
Az Orvosi Hetilap (OH) és a Markusovszky Lajos Alapítvány (MLA) rendezett ünnepséget május 6-án. Az OH-t 1857-ben alapították, ez volt az első magyar sajtótermék és a világ 6-ik orvostudományi kiadványa. Az idei év a nagy magyar orvos tudós születésének 200. évfordulója. Ő volt a lap létrehozója, első szerkesztője.  Életpályáját, elévülhetetlen érdemeit a jelenlegi főszerkesztő, Prof. Dr. Rácz Károly méltatta. Megemlékezett róla köszöntő beszédében Prof. Dr. Oláh Éva, a MLA elnöke is. A lap kiadójának, az Akadémiai Kiadónak igazgatója, Dr. Réffy Balázs és Dr. Bencsik Péter, a lap orvostudományi szegmens vezetője az, OH, hazai és világviszonylatban elismert szerepéről beszélt. További tartalmas cikkek írására buzdították a hazai orvostudomány képviselőit. Említették a lap érdekességét a laikusok számára is. A folyóirat minden évben Markusovszky Lajos-díjjal tünteti ki az előző év legkiválóbb közleményeinek szerzőit, illetve Markusovszky Lajos-emlékérmet ad át azon kiemelt szakember számára, aki jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatás, illetve betegellátás fejlődéséhez. Ezt idén Dr. Hunyadi Béla egyetemi tanár vehette át. Ő, a Hepatitis C kezelésében áttörést jelentő új lehetőségekre mutatott rá. Ahogy előadás címében is elhangzott, ,,a fertőzés felszámolása már csak valóban anyagi kérdés''. Az eseményen számosan vehettek át közleményeikért, referálásaikért elismerő oklevelet.  Megemlékeztek Prof. Dr. Fehér Jánosról és az Alapítvány díjában három tanulmányt jutalmaztak. Ezek rövid ismertetőjére is sor került. Az esemény szponzora az AbbVie gyógyszercég volt. A Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Jakab Zoltán is részt vett a Markusovszky díj átadásában.

Deutériumdeplécio
A III. Nemzetközi Deutériumdeplécio Konferenciára került sor Budapesten, május 7-8-án. A hazaiak mellett, számos külföldi, neves előadó számolt be a legújabb kutatási eredményekről. Érkeztek többek közt USA-ból, Svédországból, Oroszországból, Franciaországból és Spanyolországból. Rávilágítottak, hogy a fejlődés azt mutatja, új különleges lehetőségek is nyíltak. Kapcsolódások más kutatási irányokkal. Az esemény sajtótájékoztatóján Dr. Somlyai Gábor, PhD, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója a magyar felfedezésre épülő deutérium megvonás mibenlétét, jelentőségét ismertette. Szólt a most folyó konferencia főbb témáiról. Azokról a területekről, amelyekben a hazai és nemzetközi kutatások sikereket értek el. Boros G. László, a Kaliforniai Egyetem professzora arról beszélt, hogy a deutérium csökkentés miként képezi az egészséges sejtek anyagcseréjének részét. Hogyan segíthet ez a daganatos betegségek megelőzésében, gyógyításában. Az USA-ban vizsgált ketogén diétával szerzett pozitív tapasztalatokról számolt be, Dominic D’Agostino, PhD, a Dél Floridai Egyetem munkatársa. Somlyai doktor 25 éves személyes tevékenységéről adott tájékoztatót. 1993 óta folytatott munkája kapcsán már klinikai vizsgálatokra is sor került. 1999 óta sikerrel alkalmazzák a törzskönyvezett Vetera-DDv-25 daganat ellenes állatgyógyászati készítményt. 2012-ben nagy értékű tőkebefektetést hajtottak végre, gyógyszeripari beruházásként. 1995-ben került forgalomba a Vitaqua, 1999-ben a Preventa termékcsalád, amelyek mind csökkentett deutérium tartalmúak. Alacsony deutérium tartalmú vízzel termesztettek laska gombát, amelyből 2015-ben kapszula került forgalomba, Közvetlen tervben szerepel, humán gyógyszer forgalomba hozatala. Szavai szerint jó úton járnak. 

Mályvavirág 
Különleges helyszínen, a Ráday utcai ONE Fashion Showroomban tartotta a Mályvavirág Alapítvány (MA), a Petefészekrák Világnap alkalmából sajtótájékoztatóját.  Cél volt a figyelemfelhívás mellett a szűrésre és a terápiára vonatkozó ismeretek oktatása. A méhnyakrák az a daganat típus, amely korai állapotban kiszűrhető, gyógyítható. Dr. Koiss Róbert, nőgyógyász, onkológus a szűrés fontosságáról és biztonságáról beszélt. Dr. Révész János, centrumvezető főorvos a petefészek és méhnyakrák új biológiai terápiás lehetőségeit ismertette. A fő szereplők azonban ezúttal fiatal hölgyek voltak. Pokorny Lia, Für Anikó színművészek, Muri Enikő, musical énekesnő- színésznő és Molnár Andrea táncművész. Ők viselték Varga Zsófia és Pákozdi Alexandra, az ÉMÉ divattervezői által készített mályvavirág rajzú deziner pólót. Mutatták meg a kirakat üvegén át még az utca járókelőinek is. Pólóban volt Simó Vivien is, aki „Életrevaló” című könyvét hozta el. Ebben írta meg küzdelmét a petefészekrákkal és szólt arról a közösségi erőről, ami sokat segíthet a betegeknek. A MA elnöke, Tóth Icó méhnyakrák túlélő, nagy sikerű könyv író, új pályázatukat is meghirdette. Várják hölgyek írásait olyan történetekről, amelyben nőies kitartásukról, szívósságukról fogalmaznak. Ezekről vallottak a május 7-i rendezvény póló-viselő fiataljai is.

2015. május 5.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

RCMTéR
A cím egy, - jövőnket most már bizonyítottan emberi tevékenységünk következtében bekövetkezett, és visszafordíthatatlan - klíma változás hatásainak előjelzésére irányuló projekt betűinek sora. Pontos jelentése: A Sugárzási Kényszer Változásán Alapuló Új Éghajlati Szcenáriók a Kárpát-medence Térségéra. A kitűzött célja négyes. A jövőben várható éghajlati változásokat leíró klímamodell-adatok fejlesztése Az éghajlati projekciók bizonytalanságainak számszerűsítése. Modelladatok feldolgozása éghajlati hatásvizsgálatokhoz A felhasználók támogatása a modelleredmények megfelelő alkalmazásában. Az anyagi hátteret döntő részt Norvégia biztosítja. .Megvalósítását az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az Eötvös Loránd Tudományi Egyetem Meteorológiai Tanszéke 2015 decemberéig valósítja meg. A projekt ünnepélyes, nyitó rendezvényét az OMSZ székházában április 27-én rendezték. Ezen részleteiben ismertették azt a szakmai hátteret, amelyet az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz Magyarországon „- keretén belül a NATéR - program - és a most induló projekt alkalmaz. A NATéR felelőse a z MGFI önálló szervezeteként a Nemzeti Alkalmazkodási Központ (NAK), a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet a végrehajtója. Az eseményt Radics Kornélia, az OMSZ elnöke, H. E. Tove Skarstein, a Norvég Királyság budapesti nagykövete nyitotta meg. Köszöntőikben a nemzetközi együttműködés nélkülözhetetlenségét hangoztatták. Bonifertné Szigeti Márta, a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Köz Nemzeti Alkalmazkodási Központ pont (REC) ügyvezető igazgatója büszkén beszélt szentendrei modern központjuk munkájáról és környezetvédelmi szempontból kiváló épületükről. A szakmai beszámolókat Iványi Zsuzsanna, a REC munkatársa, Kajner Péter, NAK, a NATéR projekt menedzsere és Szépszó Gabriella, OMSZ, az RCMTéR projekt vezetője tartotta. A klímaváltozás gazdaságra, társadalomra, és egyénre, mindnyájunkra kihatással van és még nagyobb mértékben lesz. Ezért nagy fontosságú az a munka, amelyet a fenti szervezetek munkatársai végeznek. Felkészítenek bennünket, hogy még az egészségünkben is beállható kedvezőtlen változásokra kellő időben felkészülhessünk, védekezhessünk.

Út az okos egészségügy felé
Az a hatalmas technológiai fejlődés, ami napjaink jellemzője igényli, hogy az egészségügy minden szereplője tájékozott legyen. Felkészüljön a jövőbeni gyors Fővédnök Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár volt. változásokra. E cél érdekében rendezett konferenciát a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület, április 29-én. A program, az előadások kiterjedtek az egészségügyi összes szektorára. Kormányzati és piaci szereplők, civil szervezetek és befektetők tartottak előadásokat. Szót kaptak a gyógyító munkát végzők mellett, az őket segítő telekommunikációs és az IT szektor legkiválóbb, leginnovatívabb szereplői is. Elmondták, bemutatták eredményeiket és felvázolták jövő terveiket. Beszámoltak, kitekintettek a külföldi eredményekre. Felvázolták a lehetséges fejlődési irányokat. A nagyszámú érdeklődő kérdéseire az előadók válasz lehetőséget kaptak. A résztvevők foglalkoztak a hazai egészségügyi helyzet kérdéseivel is. Kitűnt, hogy a globalizáció folytán, az újdonságok gyors elterjedése megállíthatatlan. Ennek a fejlődésnek, körülményeink adta határok közt nekünk is meg kell felelnünk, okosan kell gazdálkodnunk.


 
2015. április

2015. április 30.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Novemberre elkészülhet az Anyák Háza a Bethesda Kórházban c. sajtóközleményt.
2015. április 28.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Transzparencia
Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) már 2012-ben kezdte előkészíteni, a Transzparencia Kódex életbeléptetésével, a 2015-ben tagországainak egyesületei részére bevezetésre szánt Transzparencia Együttműködést. A magyar Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) tagvállalatai 2013 áprilisa óta a Kódex előírásait követik. Most az EFPIA kötelezővé tette a Transzparencia Együttműködés bevezetését. Ez azt jelenti, hogy a platformhoz csatlakozók, más egészségügyi szereplők is önként elfogadják, magukévá teszik és betartják Transzparencia Kódexet. A Kódex tartalmazza azokat a szabályokat, irányelveket, amelyeket a gyógyszeripari és az egészségügyi szakemberek közti, mint szolgáltatók és elfogadók, anyagi kapcsolatban egyes, meghatározott típusú juttatások közzétételére vonatkozik. A magyar Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) tagvállalatai egyöntetűen vállalták, hogy készek az Együttműködés keretein belül a szabályok betartására és az adatok közzétételére, nyilvánosságra hozására. A kifizetéseket egyéni alapon kell közzétenni a kedvezményezett orvos, egészségügyi intézmény vagy vállalkozás megnevezésével. A szabályozás kiterjed mind a közvetett, mind a közvetlen kifizetésekre a vállalati szponzorációk, a képzések és konferenciák, valamint a konzultációk és egyéb szolgáltatások területén (kivéve a vendéglátás költségeit). A legnagyobb tételt jelentő kutatási és fejlesztési költségeket a vállalatok összesített formában teszik majd közzé. A 2015-ös adatok teljes közzétételének határideje 2016 június 30. Az AIPM egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával, a Magyar Orvostudományi Egyesületek Szövetségével a Transzparencia Együttműködésről, annak hazai adaptációja előtt. Az első tapasztalatok alapján a magyar gyógyítók és egészségügyi szakemberek döntő többsége elfogadja a dokumentum által előírt közzétételi kötelezettséget, ami világosan kirajzolódik az eddig aláírt vállalati együttműködési szerződések magas 75-100 százalékos arányából. Mindezekről Dr. Jakab Zoltán, az AIPM elnöke és Némethi Erika, az AIPM igazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait április 21-én. Az igazgató ismertette a részleteket. Az elnök részéről az is kifejezésre került, hogy nem lesz egyszerű a kezdet, de a nyilvánosság mindenki számára hasznos, ezért bizonyára egyet értenek majd, elfogadják az érintettek. Az átláthatóság javítja a közös munka hatékonyságát és elfogadottságát, segíti az innovatív készítmények terjedését. A betegek érdekét szolgálja.

AZ Év Praxisa a Kárpát Medencében
A 2014-es pályázat hazai nyertese Dr. Üveges Szilvia, Esztergom, a határon túli Dr. Tamás Júlia, Csíkszentmárton. Az első tíz-tíz helyezet és munkatársai Zombor Gábor, egészségügyi államtitkártól és Balogh Sándor, OTH/ OALI igazgatójától, a zsűri elnökétől ünnepélyes körülmények közt vehették át okleveleiket, nyereményeiket. Az eseményre április 23-án az Emberi Erőforrás Minisztérium Arany János utcai épületében került sor. Az államtitkár visszaemlékezett saját háziorvosi pályakezdésére. Majd az egészségügyi tárca erőfeszítéseiről, a házi orvosi szakma támogatásának terveiről beszélt. A zsűri elnök az immár ötödik évét elérő pályázat fontos szerepét hangoztatta. Prof. Dr. Kásler Miklós és Berszán Lajos atya, gyimesfelsőlaki plébános, mint zsűri tagok megható szavakkal beszéltek az hivatásukat szolgáló orvosokról. Elismerésüknek adtak hangot a Kárpát medencében folytatott, beteg embert segítő áldozatos munkájukról. Gratuláltak a győzteseknek. A Pályázat nagyon népszerű volt. A zsűri 192 hazai és a Kárpát medencéből érkezett, ajánlatra méltató, hálát kifejező történet közül választotta ki a szavazásra bocsájtott, általa legmeggyőzőbb húszat. A szavazás az eddigi legsikeresebb volt.174 467 voks érkezett a világ minden tájáról. Nem a zsűri, hanem a szavazatok döntöttek a sorrendről. A díj átadás alatt, az esemény szervezője B. Király Györgyi részleteket olvasott fel a pályázóra beküldött elismerő, sokszor megható szavakból. A nyertesek az OALI jóvoltából könyvcsomagot, a 77 Elektronikának köszönhetően vércukormérőt, az Innomedtől pulzoximétert, a Pharma Nordtól ajándékcsomagokat, a Berlin Chemie-től ajándékutalványokat, illetve az Egis Gyógyszergyár  felajánlásának köszönhetően 5 hazai és 5 határon túli orvos egy belföldi konferenciára szóló, teljes részvétel voucherét vehették át. Az első helyezettek az Innomed Zrt. ajándékát, egy-egy vadonatúj EKG készülékét, a második helyezettek a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel beutalóját is kapták. Utóbbiak 3 éjszakát tölthetnek el, partnerükkel együtt a négycsillagos szállodában. A magyarságot a Kárpát medencében összetartásra-, valamint a házi orvosi hivatás elismerésre felhívó bensőséges ünnepségen a hölgyeket virágcsokorral köszöntötték. Az esemény zárásaként Peller Károly, az Operett Színház bonvivánja a magyarság legnépszerűbb operett dalaiból adott át egy csokorra valót.

2015. április 23.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Jó idő és aktív élet cseppmentesen c. sajtóközleményt.
2015. április 21.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Nincs mit takargatni! c. sajtóközleményt.
2015. április 19.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

A kullancsok
Hagyományos tavaszi sajtótájékoztatóját rendezte a Magyar Kullancsszövetség Egyesület (MKE) április 15-én, a Margitszigeten. Idén is Dr. Kapiller Zoltán, a MKE elnöke volt a házigazda. Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője a jelenlegi szúnyog- és kullancs okozta betegségek egészségügyi helyzetéről adott tájékoztatást. Dr. Varga Károly gyermekorvos a kullancsok által okozott fertőző betegségek megelőzési lehetőségeiről beszélt. Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, zoológus részletes előadásából azt is megtudhattuk, hogy ma már a Lyme-kór népbetegségnek tekinthető. Szokásához híven szakszerűen beszélt a kullancsokról és adott gyakorlati tanácsokat arra az esetre, ha csípést szenvednénk. Szó esett a magyar világszabadalmat élvező kullancs eltávolító kanál használatáról és a Lyme-kór okozóját kimutató analitikus tesztről is. Jelen volt Rozmann Hajnalka és bemutatta az általa vezetett Agostyányi Arborétumot. Az eseményt támogató BIO-HERB Kft. képviseletében Makkos Róbert és Csákvári József nagy értékű, hatásos szúnyog- és kullancs prevenciós eszközöket ajándékozott - kereskedelmi forgalomban lévő termék skálájából - az Arborétum dolgozóinak. A tájékoztató most is a szokásos szabadtéri kullancs vadászattal zárult. Alapvető mondanivaló az, hogy a természettől nem kell félni, de szükséges a szabadban dolgozóknak és kirándulóknak a lehetséges óvintézkedéseket betartani. Mottó: ,,A kullancsok már felkészültek, és ön?''

OPNI  -  OPAI, tényleg csak tábla-csere?
2007-ben bezárták a Lipótmezei OPNI-t. Ennek megrendítő hatása volt a pszichiátriai betegek ellátásában. 2013-ban Balogh Zoltán miniszter alapító okiratot adott át Dr. Németh Attilának, és kinevezte az Országos Pszichiátriai és Additktológiai Intézet főigazgatójának. ,,A Nyírő Gyula kórházon táblát cseréltek és kinevezték a Lipótmezei pszichiátria utódjának'' - ez a hányaveti mondat is szerepelt egy cikkben. Április 16-án a két éve működő Intézet jeles napjáhához érkezett: Ünnepélyesen átadták a Nyírő-OPAI új Központi Pszichiátriai Betegfelvételi Egységét. Az átadáson megjelent Mészáros János, egészségügyi kabinetfőnök.Méltatta, köszönte az elmúlt időszakban elért eredményeket. A főigazgató részletesen ismertette a magas színvonalú munkát, amelyet négy területen végeznek. Betegellátás, oktatás, kutatás és módszertani tevékenység. Ahogy fogalmazott, főigazgatói pályázatának 90%-át teljesítettnek érzi. A fenn maradó 10% azonban még jelentős erő- és anyagi ráfordítást igényel. Prof. Dr. Kéri Szabolcs, tudományos igazgató vezetésével Neuropszichológiai Laboratórium jött létre. A professzor arról is beszélt, hogy Intézetük milyen kiterjedt hazai és külföldi kapcsolat rendszerrel rendelkezik. Ér el kiemelkedő sikereket, élvez elismertséget. Dr. Baran Brigitta egyetemi docens (Semmelweis Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika) felkért hozzászóló a pszichiátriai betegkezelés jogi hátteréről adott tájékoztatást. A jelenlévők bejárták, megtekintették a modern, új Betegfelvételi Egységet. Meggyőződhettek, hogy az OPAI lelkes, szakmai hozzáértő gárdája garancia arra, hogy pszichiátriai területen ne legyen többé visszaesés.

2015. április 12.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!

Ez volt a mottója az április 10-i Nemzeti Rákellenes Napnak. A rendező Magyar Rákellenes Liga alapszervezeteinek tagjai töltötték meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkárságának VIII. emeleti nagyteremét. A fél napos program változatos, hasznos, informatív és szórakoztató is volt. Az Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány Táncklub látványos bemutatói mellett Dr. Budai András osztályvezető, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal -, Fehér Erika országos védőnő, szűrési vezető, ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal, Védőnői Szakmai Irányítási Osztály -, Tóth Tímea területi védőnő, Verpelét -, Tóth Icó elnök, Mályvavirág Alapítvány részéről a méhnyakrákról, a szűrés fontosságáról tartott előadást. Pályázati eredmény hirdetések után, alapszervezeti beszámolókat követően ismertették az Európai Rákellenes Hét akcióinak terveit. A fő, és leglényegesebb mondanivalót Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke ismertette. Azt a személyre szóló, 12 pontos, fontos tanácsot, amelyek betartatásával a rákos megbetegedések száma nagy valószínűséggel egy harmadára lenne csökkenthető. Az is elhangzott, hogy az orvostudomány mai lehetőségei a rákos betegségek esetében 50 %-os gyógyulást ígérhetnek. A Nemzeti Rákellenes Napon ezúttal az egyéni felelősség kapott kiemelt szerepet. A társadalmi, hatósági intézkedésekről, - amelyek szintén nagy fontosságúak - ezúttal kevesebb szó esett. 
A rákmegelőzés 12 személyre szóló pontja: 1. - Ne dohányozz! 2. - Otthonodat, munkahelyed tedd ,,dohányzásmentes övezetté''! 3. - Óvakodj az elhízástól! 4. - Iktasd be napirendedbe 
a szabadidős mozgást! 5. - Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól! 6. - Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában! 7. - Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot! 8. - Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat! 9. - Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet. 10. - Igényeld 12. életévét betöltött leánygyermeked számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást! 11. - Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére! 12. - 50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!
 

- A Mályvavirág Alapítvány megküldte szerkesztőségünknek a Megnyílt az ország első Mályvavirág Pontja Dunaharasztiban c. sajtóközleményt.
2015. április 10.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a 20 éve a cukorbetegekért c. sajtóközleményt.
2015. április 2.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek a Magyarországi vezetőt választott az autizmussal foglalkozó nemzetközi szervezet c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Saját meséikkel gyógyítanak az írók c. sajtóközleményt.
2015. március

2015. március 29.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Tudás Projekt
A Kutató Tanárok Országos Szövetsége (KUTOSZ) 16 millió forintos támogatást nyert az Amgen Alapítványtól. Március 26-án a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett sajtótájékoztatón jelentették be az egy éves projekt indítását. Réti Mónika, a KUTOSZ alelnöke, a projekt vezetője ismertette a célt és a programot. A Tudás Projekt a természettudomány tanulás és -tanítás áttörését segíti. A természettudomány oktatás főszereplőire, a tanulókra, a tanárokra és a szülőkre épít.
A 7-12. évfolyamos tanulók szakkörei országos pályázaton vehetnek részt. Mentorálást kapnak. Önismereti műhelyek, kulturális programok, nyári tudás tábor, tudás expo teszi lehetővé rejtett tehetségek kibontakozását. 180 pedagógus részére regionális műhelymunkákat és webináriumokat szerveznek. Ez az aktív tanulás és a befogadó pedagógia gyakorlati fortélyait fejleszti. A szülők részére a természettudományok művelésének érték bemutatására, interaktív konferenciákat szerveznek. A tájékoztatón Raffi V. Balian, Director, Regional Environmental, Science & Technology and Health Office Embassy of the United States of America, First Secretary, Regional Environmental, Science & Technology, and Health Attaché for Central and Eastern Europe a program elismertségéről, Amerikában és a világon már eddig elért eredményeiről beszélt. Dr. Stegena Diana, Amgen Kft, ügyvezető igazgatója a biotechnológiában vezető világ cégének működési területeit, felépítését ismertette.
Azt is elmondta, hogy már 2012 óta együtt működtek a KUTOSZ-szal. Támogattak egy természettudományok oktatásának egyes problémáira megoldást kereső programot. Ennek a legértékesebb elemeit és az ott kikutatott eredményeket igyekszik ez a mostani program továbbvinni. A projekt támogatásában a King Baudouin Foundation is részt vesz.
Mindez ideig az Amgen Foundation 200 millió dollárral támogatott a világon helyi, regionális valamint nemzetközi non-profit szervezeteket. Az Amgen Foundation közel viszi a jövő generáció ifjú tudósaihoz a felfedezés izgalmát, lehetővé teszi, hogy képességeikkel a biotechnológia fejlesztést is előre vigyék. 

2015. március 24.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Új logisztikai központtal erősít az Euromedic c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Két lakossági életmódprogram és állapotfelmérés eredményeit ismertették a Pécsi Tudomány Egyetem jubileumi konferenciáján c. sajtóközleményt.
2015. március 22.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Érszűkület Nap
Az idén, másodszor rendezte meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság - március 19-én - az az európai ,,PAD and Vascular European Days'' kezdeményezésére, hazánkban is az érszűkület betegségre felhívó tájékoztató, szűrő programját. Az ország hét nagy városába ún. boka/kar index mérésre jelentkezhettek az érdeklődők. Ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat.
Ennek eredményének, valamint egy kérdőívre adott válaszok alapján szakemberek adtak tájékoztatást a betegségről, a szűrésben résztvevők jelenlegi állapotáról. Tanácsokkal szolgáltak, hogy miként éljenek, hogyan tudják magukon otthon is önállóan ellenőrizni, hogy felismerjék, ha érszűkületi problémáik támadnak. Az ,,Elég az amputációból, éljen két lábbal a földön!'' -  elnevezésű akció program célja felhívni a lakosság figyelmét, hogy az érszűkület megelőzhető. A betegségben szenvedőknek háromszor nagyobb az esélyük szívinfarktusra, szélütésre. A kór sokáig tünetmentes, korai felismerésének óriási a jelentősége. A kezeletlen betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Az akció során négy tájékoztató is hozzáférhető volt. Ezek a betegségről adtak fontos ismereteket. A pulzus önvizsgálat helyes elvégzéséről, a védelmet szolgáló tornagyakorlatokról és magáról, a boka/kar teszt leírásáról szóltak. A tavalyi felhívási napon 500 érdeklődő vizsgálata során 15%-ban eltérést tapasztaltak, veszélyre hívták fel a figyelmet. A budapesti rendezvényen Dr. Szeberin Zoltán, egyetemi docens, Semmelweis Egyetem ÁOK Érsebészeti Tanszék és Dr. Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság főtitkára, a Szent Imre Kórház Belgyógyászati Szakmák Mátrix Szervezete Angiológiai Profiljának profilvezető főorvosa sajtó tájékoztatót tartott és személyes beszélgetésekben értékelte a nagyszámú érdeklődő szűrési eredményét. 

2015. március 17.
- A Planb-Media megküldte szerkesztőségünknek az Innováció a meddőség kezelésében c. sajtóközleményt.
2015. március 10.
- A Vinity Group megküldte szerkesztőségünknek az Idén március 13-án van az alvás világnapja c. sajtóközleményt.
2015. március 1.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

K&H gyógyvarázs - 6,1 milliós támogatás a vidéki gyermekegészségügyi-ellátásnak

Február 17-én hirdették ki a K&H csoport (Bank és Biztosító) 2014-es karácsonyi támogatásának nyerteseit. Az idei 5 millió forint értékű műszer vásárlási nyeremények győzteseiről 60 ezer szavazó véleménye alapján döntöttek. 1,5-1,5 millió forint támogatásban részesült a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház és Polgár Mentőállomás, míg 1-1 millió forintértékben a bajai Szent Rókus Kórház és a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház vásárolhatott orvosi eszközöket. A K&H csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány gyermek-egészségügyi támogatási programjának karácsonyi 5 milliós forintjához a K&H dolgozók önkéntes karácsonyi vacsora felajánlása további 1,1 millió forintot adott. Ebből az összegből a baktalórántházai és az orosházi mentőállomás vásárolhat mentési eszközöket.  Így a két karácsonyi támogatás révén a K&H hozzávetőleg 10-12 000 beteg gyermek gyorsabb és hatékonyabb vizsgálatához, ellátásához járult hozzá országszerte. Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy az idei vidéki nyertesek közt hátrányos helyzetű kistérségek is szerepeltek. Elhangzott, hogy a K&H az elmúlt 11 év során eddig már 520 millióval támogatta a magyar gyermekegészségügyet. A karácsonyi támogatások 92 millió forint értékű műszer vásárlásai 42 intézmény helyzetén javítottak. Az ünnepélyes díjkiosztó eseményen nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Gyermek Osztályának vezetője mutatta be azokat a műszereket, amelyekhez jutottak. Mondott köszönetet a nyertesek nevében.

Egészséges Kasszák

A Lidl Magyarország hazánkban elsőként vezette be, a már nemzetközi sikerpéldát követve, Egészséges Kassza rendszerét. Erről stílszerűen egyik budapesti áruházukban szerveztek sajtóbemutatót, február 24-én. Nepp Zoltán, a Lidl Magyarország beszerzési igazgatója beszélt kezdeményezésük céljáról. A magyar családok, a gyermekek egészségesebb táplálkozását kívánják szolgálni. Az áruházak pénztárgépei előtti pultok áru kínálatát az eddigi cukorkák, csokik helyett müzli szeletekre, szárított gyümölcsökre, egészségesebb csemege mixre cserélik. Pedig az eddigi kínálat nagy siker, üzleti haszon is volt. A gyermekkel látogatók hetven százalékánál igény támadt a „kínálat”-ra. Mi több, 3 szülő közöl 2 biztosan ki is elégítette gyermeke kívánságát. Beszélt arról is, hogy 160 áruházukban már 60%-ban magyarországi terméket forgalmaznak. A mostani kasszasorok cikkei 30%-kal kevesebb kalóriát, 51%-kal kevesebb szénhidrátot és kb. 40%-kal kevesebb zsírt tartalmaznak. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is arról adott tájékoztatást, hogy nálunk milyen magas a túlsúlyos felnőttek, de már a gyermekek száma is. Ez nagyon sok betegség forrása. Ezért örömét fejezte ki, hogy a Lidl magyarországi üzletei az egészséges táplálkozásra hívják a figyelmet. Teljes mértékben támogatják az elismerésre méltó kezdeményezést. Végezetül az előadók lerántották a leplet az új áru kínálatot szolgáló első, bemutató kassza előtti pultról. Ezentúl a hazánkban az egyre dinamikusabba fejlődő áruházlánc, ahol hetente 1,5 - 2 millió ember fordul meg, minden egységében ezzel találkozhatnak a vásárlók.


 
2015. február

2015. február 27.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Van remény! - Február 28. a Ritka Betegségek Világnapja c. sajtóközleményt.
2015. február 24.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek a Hazánkban is megjelentek az Egészséges Kasszák c. sajtóközleményt.
2015. február 16.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek az Az MVM Csoport szolidáris akcióval támogatta a Szemem Fénye Alapítványt c. sajtóközleményt.
2015. február 15.
- Az Egészségkártya.com megküldte szerkesztőségünknek a Németországban mérnek, Magyarországon leleteznek - ,,Magzat hangja'' program külföldi debütálása c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Biztonságosabb - Jobb  Internet Nap 2015

Az idei évbe azt javasolták, hogy a 2004 óta minden évben hazánkban is megrendezésre kerülő  Safer Internet Program Napjának szlogenjét a Biztonságosabb-ról „A Jobb Internet Közös Ügyünk”-re változtassák. Ennek értelmében felelősségünkre fókuszált az az esemény is, amelyet február 10-én tartottak. .A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mint az Európai Unió Safer Internet Program hazai konzorciumvezetője és a HP Magyarország hívta össze a sajtó képviselőit és mind azokat, akik felelősséget éreznek a társadalom és első sorban a gyermekek informatikai biztonságtudatának elősegítésében. Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja köszöntötte a résztvevőket, vezette le a nap tartalmas szakmai programját. Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke előadásában arról is beszámolt, hogy a NAIH „Kulcs a net világához” elnevezésű hosszú távú projektje, mennyiben segíti a jobb internet gyakorlat megvalósítását. Ormosi Viktor, a HP kereskedelmi igazgatója és Schuber Krisztina, a Microsoft Magyarország vállalti felelősségvállalási felelőse is arról tartott ismertetést, hogy cégeik eddig is milyen tevékenységgel vettek részt, járultak hozzá az internet használat biztonságosabb, jobb használatához. További terveikről is képet adtak. Dr. Krasznay Csaba, a Balbit termékmenedzserének vezetésével kerekasztal beszélgetésre is sor került. Szekeres Balázs (NISZ Zrt.), Harold Teasdale (Quadron), Antal Lajos (Deloitte), Győri Gábor (Microsoft), Szongoth Richárd (KR Nemzeti Nyomozóiroda), Ormosi Viktor (HP) a hazai kormányzati és civil hálózatok helyzetéről, biztonságáról mondták el véleményüket. Adtak képet a szükséges tenni valókról, javítási lehetőségekről. Az eseményen nyújtották át az általános iskolai valamint a közép- és felsőoktatási kategóriában kiírt, az internetben levő lehetőségekről szóló háromperces kisfilmek győzteseinek díjait. Eredményt hirdetett egy szakmai zsűri a leginkább és legkevésbé felhasználóbarát weboldal versenyben is. a nyertes a https://emagyarorszag.hu/. A citrom díjara a http://hirek.oldal.info/ ítéltetett. A kérdések-válaszok záró szakaszban számos figyelemre méltó javaslat hangzott el arról, hogy a gyermekeket, hogy lehetne védeni a net káros hatásaitól. Oktatni őket a helyes használatra.

2015. február 8.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Jubileum
90 éves a Magyar Meteorológiai Társaság (MMT). Ünnepélyes megemlékezést rendeztek ebből az alkalomból január 26-án. Az eseményre a MMT alapítási helyszínén és a társaság jelenlegi székhelyéül is szolgáló Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Kitaibel Pál utcai székhelyén került sor. A Dunkel Zoltán, elnök által vezetett előadás sorban köszöntők a hangzottak el a külföldi vendégektől. Az angol, Bob Riddaway, az European Meteorological Society alelnöke a társasági munka hasznosságáról és jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről beszélt. Fritz Neuwirth, a 150 éves Osztrák Meteorológiai Társaság elnöke a magyar és az osztrák társaság 90 évvel ez előtti leveleiből is bemutatott néhányat. Pár szavas üdvözlés hangzott el a szlovák és horvát vendégek részéről is. Mindnyájan elismeréssel szóltak az eredményes együttműködésről és kívántak sikereket a jövőre is. Szász Gábor tiszteletbeli elnök visszatekintett az emberiséget már ős régen foglalkoztató időjárás előre jelzés történetére és a MTT társaság alapításinak körülményeire. Dunkel Zoltán előadásában az elmúlt hosszú idő mérföldkőnek tekinthető eseményeit elevenítette fel.
Szóhoz jutott, visszatekintet néhány régi, a társasági munkában hosszú időt eltöltött kolléga is. Köztük az alapítási évben született, 70 évet szolgáló Dr. Takácsné Farkas Amália visszaemlékezése volt különösen megható. A jelenkor sok-sok kihívásáról Németh Ákos, főtitkár, a MTT élénk nemzetközi kapcsolatairól Major György, akadémikus adott tájékoztatót. Az eseményt Darányi Mariann, a Róna Zsigmond Kör elnökének értekezése zárta. Arról beszélt, hogy miért érdemes MTT tagnak lenni, és hogy lehetne a Társasági életet még tovább javítani. Az MTT-t a népszerű ,,Időjárás'' lap védelme érdekében is, 54-en alapították, jelenleg 603 a létszám.  Számos szakosztálya működik. Az Agro- Biometeorológiától, az Éghajlati-, a Légkördinamikai-, a Nap- és Szélenergiai- és a Repülésmeteorológián át egészen a Levegőkörnyezeti szakig. Ezek is szerepet játszanak abban, és segítik, hogy az OMSZ mára már nagyon sok oldalú, a korszerű tájékoztatást nyújt a lakosságnak. Szolgálatuk az gazdasági élet eredményességét is nagymértékben segíti. 

Vándorgyűlés 
Szegeden tartotta a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) XIX. Vándorgyűlését. Témáiról és a magyar pszichiátriai javításra égetően szükséges helyzetről budapesti sajtótájékoztatón számoltak be január 27-én. Dr. Molnár Károly, a MPT elnöke arról a WHO szakértői csoport hazai látogatásáról adott tájékoztatást, amely megvizsgálta és értékelte a mentális egészségügyi szolgáltatások hazai helyzetét. Erre azért került sor, mert, miniszterelnök úrtól az az ígéret hangzott el, hogy a következő években kiemelt szerepet kap a lakosság mentális állapot javítása A segítő szándékú jelentés, amelynek elkészítésében magyar szakértői csoport is részvett
42 pontos javaslatot sorol fel. Sajnos kormányzati cselekvési terv még nem készült. Pedig a pszichiátriai szakma sok problémája nagyon várja, hogy megoldásra, enyhítésre kerüljön. Számos kedvezőtlen adat hangzott el, amelyek ezt sürgetnék. A rendezvény fő témái az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skrizofénia és az innterdiszciplinaritás lesznek. Az idei mottó „Szinapszistól a szintézisig”. Dr. Lehóczky Pál, a MPT előző elnöke elmagyarázta, hogy a választással a modern gyógyítás holisztikus szemléletét és a szakma mindennapi folyamatát jelképezik. A tisztán tudományos perspektívából (a biológiai megközelítéstől) szimbolikus bejárással eljutnak a szakemberek a szintézisig. Bemutatják a diszciplina fejlődését, a szemlélet váltást az egyéni kezeléstől a közösségiig. A gyógyszeres kezelés személyre szabásának és teljes ember figyelembevételének elérését. Dr. Purebl György, a MPT leendő elnöke a világviszonylatban is vészesen növekvő pszichiátriai betegségek egyik fő okát a társadalmi körülményekben látja. Ugyanakkor csak a társadalmi összefogás és az egyéni életvitelben szükséges felelősség jelenthet pozitívabb jövő képet. Dr. Sós Éva, a MPT főtitkára a Társaság belső életérő, tevékenységéről beszélt.
Az 1500 tag közül mintegy 1100 jelenlevőre számítottak Szegeden. 15 munkacsoportban, 180 előadás, 30 poszter bemutató és 6 plenáris előadás szerepelt a kiadott programban. 

2015. február 5.
- Az Egészség Hídja Összefogás megküldte szerkesztőségünknek az Az öt legjelentősebb rák ellen küzdő szervezet aláírta a Magyar Rákellenes Chartát c. sajtóközleményt.
2015. február 4.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Célzott terápiával a tüdőrák ellen - február 4. a Rák Világnapja c. sajtóközleményt.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Ritka Betegségek Világnapja c. sajtóközleményt.
- Az Insomnia Kft. megküldte szerkesztőségünknek az Az Országos Mentőszolgálat újabb mentőállomásokat adott át - új építésű állomás Bátaszéken, dinamizált állomás Baján c. sajtóközleményt.
2015. február 2.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Nemzeti Minőségi Díjat kapott a B. Braun Avitum c. sajtóközleményt.

 
2015. január

2015. január 25.
Sajtótájékoztatón jártunk:

Csapra fel!
A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az Észak dunántúli Vízmű Zrt. az Észak magyarországi Regionális Vízművek Zrt. és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tavaly decemberben hirdetett rajzpályázatot. Az öt állami regionális víziközmű-szolgáltató felhívására 10-14 éves iskolások küldhették be elképzelésüket, műveiket, arról, hogy milyen címke szerepeljen a Magyarország kedvenc csapvizét tartalmazó kulacs címkéjén. Az ötök 6207 munkatársa, hazánk 15 megyéjében, 1800 településen látja el csapvízzel a lakosságot. Az 1735 bázisból nyert, egy év alatt 91 millió liter innivalóból 2,5 millióan kortyolnak nap, mint nap. A pályázat kiírók 10 0000 önkéntes bírálót kértek meg, hogy nyilatkozzanak, melyikük vizéről vannak a legjobb véleménnyel. A 6000 válaszadó az Észak magyarországi Regionális Vízművek Zrt. Szilvásvárad-Szalajka völgyi vizére szavazott. Most azt tervezik, hogy a nyertes rajzzal felcímkézett palackokban ezt az egészséges folyadékot roadshowra viszik. Egyetemek, főiskolák hallgatóit ösztönzik a tudatos csapvíz fogyasztásra. Ennek hasznosságát, fontosságát hangoztatták a januári sajtótájékoztató megszólalói. Dr. Fónagy János, parlamenti államtitkár, Ritter Géza, az Észak magyarországi- Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója, Kuna Tibor, a Young and Partners Kft. ügyvezető igazgatója, és Balázs Bianka, Gyermek és ifjúsági műsor főszerkesztő - MTVA. Ők adták át a fő díjat a büszke Kóbor Hanna Panninak, aki nyertese lett a rajz pályázatnak. A helyszínen jelen voltak még Hajdú Gábor, Tóth István, Winkler Tamás és Kállai Nagy Krisztina, vízmű szolgáltató vezetők is. Ők is értékes információkkal, érvekkel látták el az újságírókat beszélgetésekben. A tudatos vízfogyasztás, a hatékony vízfelhasználás, a csapvíz fogyasztás ösztönzése közös érdek.

2015. január 19.
- A Morpho Communications megküldte szerkesztőségünknek az A Budai Egészségközpont weboldala a Sitecore Experience Award 2014 kategóriagyőztesec. sajtóközleményt.
2015. január 18.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Az átlagnál elkötelezettebbek a gyermek-egészségügyben dolgozók c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Euromedic  webáruház
Január 13-án Joseph Priel, az Euromedic cégcsoport elnöke azzal a bejelentéssel állt az újságírók elé, hogy az idei év elején új ,,csecsemőjük'' született. Kilenc havi előkészítés után indítják immár hetedik vállalat csoportjukat, az Euromedic Direct Kft.-t. Ez mintegy 10 ezer, az egészségügy teljes skáláját felölelő, terméket kínál web áruházán keresztül. Nem csak orvosoknak, privát vásárlóknak is.
Az ügyvezető, Joseph Priel asszisztensével a helyszínen a gyakorlatban is szemléltette a rendelés folyamatát. Gyors teljesítést ígérnek. Az áruk átvehetők vagy kiszállításra kerülnek budapesti és három vidéki raktárukból. Fizetésként készpénzt, kártyát és átutalást is elfogadnak. Három fő értéküket hangoztatta az ügyvezető: széles termékskála - irodai és tisztító szerek is -, személyes szolgáltatás és kedvező online árak. Az elnök, aki magyar nyelven is jól kommunikál, büszkén beszélt cégcsoportjának hazánkban eddig elért eredményeiről és terveiről. Külön kiemelték a jövőre elkészülő, új Duna parti magánkórházat és a már áprilisban gyógyításba lépő Haller utcai ambuláns centrumot. Húsz éve vannak jelen Magyarországon. 150-nél is több dolgozójukkal a kórházpiac 70%-nál vannak jelen.
Különösen a magán egészségügyi piac fejlesztésében kiemelkedőek beruházásaik. Még a sajtótájékoztató tartott, amikor a bemutatón feladott rendelés árucikkei a helyszínre érkeztek. Frappánsan demonstrálva, szóhasználatukkal élve kompromisszumoktól mentes megbízhatóságukat.

TiJöttök! 
Az Entrepreneurship Foundation Hungary (EFH) Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány 2015-re is meghirdeti nagy sikerű innovációs projekt versenyét és a gyakornoki programot. Ezt Spaller Endre, az EFH elnöke jelentette be. A verseny célja, feltárni, bemutatni és díjazni az új innovatív termékeket, technológiákat, szolgáltatásokat. Azokat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a nemzetgazdaság versenyképességéhez, illetve magyar technológiaexport növekedéséhez. A gyakornoki program közelebb hozza egymáshoz a tudományos és a piaci szférát. Segítséget jelent a piacképes szaktudás megszerzésében. Az állami, civil és az üzleti szféra Magyarországon egyedülállóan egyöntetűen a program mögé áll. A program részleteit bejelentő sajtóeseményre január 15-én került sor. Ducsai-Oláh Zsanett, az EFH Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány elnöke, a TiJöttök! kidolgozója bejelentette, hogy a pályázatokat február 15-ig várják. Az értékes zsűri- és közönség díjak győzteseinek neveit áprilisban hozzák nyilvánosságra. A TiJöttök! verseny értékéről és államilag fontos szerepéről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt. Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója, Pierre Faury, a Sanofi-Aventis Zrt. vezérigazgatója és Mészáros Mónika Aliz az Agrotechfood Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. felügyelőbizottságának elnöke azt mondta el, hogy cégeik által képviselt területen milyen nagy szükség van fejlesztésekre. Ők a digitális város, az egészségipar valamit az agrár- és élelmiszeripari területre, az idei évre hirdetett program eredményeit váró kiemelkedő hazai cégek képviselői.

2015. január 14.
- A Vinity Group megküldte szerkesztőségünknek a Külföldre szakadt hazánkfiai új piaci lehetőséget jelentenek a magán egészségügy számára c. sajtóközleményt.
2015. január 12.
- A Petrányi & Széll PRovocative Communications Kft. (PS:PRovocative) megküldte szerkesztőségünknek az Ezek támadnak ránk idén c. sajtóközleményt.

 
2014. december

2014. december 29.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Kínzás, embertelen bánásmód
Az Alapvető Jogok Biztosa, Székely László ombudsman december 17-én sajtótájékoztatót tartott. A témát az adta, hogy az Országgyűlés már 2011-ben törvénybe iktatta a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód elleni ENSZ-egyezményt. Január 1-től az ombudsmani hivatal által kialakított nemzeti megelőző mechanizmus hazánkban is alkalmazásra kerül. Ez azt jelenti, hogy az ombudsman, illetve az általa megbízott munkatársak és más közreműködők rendszeresen látogatják majd azokat a helyszíneket, ahol a szabadságuktól valamilyen okból megfosztott emberek tartózkodnak. Ezek nemcsak börtönök, annak minősülnek más állami, önkormányzati, alapítványi, vagy piaci szereplő által fenntartott intézmények is.  Azok, amelyeket a fogvatartott valamilyen bírói, közigazgatási vagy más hatóság utasítása értelmében a saját akaratából nem hagyhat el (ilyenek például  rendőrségi, határrendészeti objektumok, fogdák, javítóintézetek, zárt kórházi osztályok, bentlakásos intézmények - közöttük szociális otthonok, pszichiátriai betegek otthonai, gyermekotthonok - szenvedélybetegeket gyógyító bentlakásos intézmények, éjjeli ellátást is nyújtó hajléktalanszállók stb.). A felkészülési időszak után most alakult meg a Nemzeti Megelőző Mechanizmus Főosztály. Vezetői Fliegauf Gergely és Haraszti Katalin a főosztályvezető helyettes. Ők adtak részletes tájékoztatót arról, hogy tevékenységük miből áll majd, mennyire körültekintően alakították ki munkamódszereiket. A személyes szabadságuktól megfosztottak védelmét látják el. A helyszíneken ellenőrizhetik bármely személy fogva tartásának módját és körülményeit. Egyelőre hat fő kezdi a munkát, de a tervezett létszám 11. Az orvosok, pszichiáterek, közgazdások munkáját egy Civil Konzultációs Testület is segíti. A főosztály munkaterve nem nyilvános. Jelentéseiket azonban széles körben publikálják. Ezekben ajánlásokat is megfogalmaznak, amelyeket a vizsgált intézmények mellett az Ügyészséghez is eljuttatják. A fogvatartási helyeken elkövetett visszaélésekről bárki panasszal élhet. Bejelentést tehet.

Élhető Jövő Park 
December 18-án ünnepi körülmények közt írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) együttműködési szerződést a Park megújulóenergia- és oktatási programjáról. A fóti Lovasterápiás Központ területén 300 millió forint felhasználásával kialakított Élhető Jövő Parkot 2013-ban adták át. Célja eleve is a tapasztalatszerzés, adatgyűjtés, kísérletezés, valamint oktatás és kutatás-fejlesztés volt. A mostani projekt több célt is szolgál: a megújulóenergia-park műszaki és tudományos célú hasznosítását, a decentralizált energiatermelés tanulmányozását megújulóenergia-források használatáról szakmai oktatásokkal, illetve kísérletekkel. E mellett a Központ energiafelhasználási költségének drasztikus csökkenésére is számítanak. Az eseményt Dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke nyitotta meg, köszöntötte a magas rangú résztvevőket. Először Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, úgy is mint a NGYSZ Magyar Egyesületének elnöke méltatta a projekt jelentőségét, de beszámolt az MGYSZ áldozatos munkájának jelentős eredményeiről is. Majd Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport elnöke, Dr. Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója és Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Hungária Kft. kommunikációs igazgatója beszéltek arról, hogy készítették elő a szerződést. Örömüket fejezték ki, hogy részt vesznek benne. Kiemelték jelentőségét. Részletek is elhangzottak a projektről. Majd az együttműködők és a támogatók aláírták a hosszú távú megállapodású szerződéseket. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, a HP Magyarország és a Mercedes-Benz Hungária Kft., valamint az oktatási programban részt vevő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem. A szignálás a helyszínt adó OTP Bank illusztris toll-ajándékával történt.

Gyermekkarácsony az Országházban
December 20-án nagy napja volt 800 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeknek, akiket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idén látott vendégül az Országházban. Az ,,Országházi Gyermekkarácsony'' című program az idén is színes, gazdag választékot kínált a hat magyarországi városból és környékéről, a Kárpát-medencéből Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból és Kárpátaljáról érkezetteknek. A 11 órakor kezdődő eseményen a színpad elött a főlépcsőn helyet foglalókat Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke köszöntötte. Majd délután 3- ig gyermek házelnök és alelnökei vehették birtokukba az Országház kulcsát. A programok sokaságát, a ház folyosóin rendelkezésre álló játék- és szórakozási lehetőségeket nehéz lenne mind felsorolni. A kis látogatók többek közt a Ghymes együttesnek, a Budapesti Operettszínház művészeinek előadását csodálhatták meg. Részt vehettek a Csodák Palotája programjain, válogathattak buborékfújás, arcfestés, lufi hajtogatás és kézműves foglalkozások közül. Találkozhattak, beszélgethettek híre emberekkel, neves sportolókkal és zenészekkel. Idegenvezetők kalauzolták őket végig az Országház nevezetességein. Megtekintették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását is. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott. A végén ünnepélyes ajándékátadásra is sort került. A búcsúajándékok kiosztása közben a határon túlról érkezett moldvai csángó gyerekek karácsonyi dalokat adtak elő.

MKB Karácsonyi Gyermekgála
Az MKB Bank és a Gyermekmentő Szolgálat immár tizennyolcadik éve szervezte meg hagyományos, közös karácsonyi programját az Operaházban. Csajkovszkij ,,Diótörő'' című, igazi karácsonyi hangulatot idéző mesebalettjének csodálatos muzsikája és látványa volt műsoron, december 21-én. 1200, az ország különböző részeiből és a határon túlról hívott hátrányos helyzetű gyermek. gyönyörködhetett az előadásban. A szünetekben kakaó, szendvics, gyümölcs és édesség várta a közönséget A darab végén pedig ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhattak az Operaházból a mosolygó gyermekek Az ajándékokat a Bank és a Szolgálat vezetőitől és híres sportolóktól vehették át.

2014. december 24.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Tények és Tévhitek - Korunk egyik nagy egészségügyi kihívásáról, a hepatitis C vírus (HCV) fertőzéséről
December elsején Az AbbVin Kft. irodájában, szűkkörű rendezvényen Média Akadémiai előadás hangzott el a fenti témakörben. A rendezvényt szervező Szabó Andrea PR igazgató és a cég részéről Dr. Majorosi Emese Kommunikációs és Betegkapcsolati vezető fogadta és köszöntötte a meghívott szakújságírókat. Dr. Schnaider Tamás PhD., orvosigazgató egy órás előadása teljes képet adott a világszerte mintegy 160 millió embert érintő súlyos betegségről. A vírus által okozott májgyulladás heveny formában jelentkezik. Tünetei nem mindig drasztikusak. Gyors és pontos diagnosztizálásuk nagyon fontos, ugyanis kezelés nélkül gyakran, hosszú ideig pusztító hatású. Szinte tünetmentesen krónikus, idült formában rombolhatja tovább a májat. Sok esetben cirózishoz, rákhoz vezet. Szó esett a Hepatitis vírusok A-tól E-ig osztályokba sorolásáról, arról, hogy melyek előzhetők meg védőoltással. A csak 1989-től fejlődésnek indult HCV kutatás eredményei a nyilvánosság előtt ma még kevéssé ismertek, ezért fontos a betegség megelőzésére felhívni a figyelmet. Rendkívül fontos, hogy tudatosan alkalmazzanak elővigyázatosságot. Hazánkban előfordulását 0,7%-os ra teszik A 70 ezer megbetegedettre számíthatók közül azonban csak 20% tekinthető diagnosztizáltnak. 10 ezer áll kezelés alatt. 5 ezer gyógyúlt is van már. Jelentős az új betegek száma is. A rendelkezésre álló gyógyszerek nagyon drágák, de az eredményes kutatás révén, hatásosságuk is egyre nő. A gyógyszer információról adható etikai szabályokat az előadó olyannyira betartotta, hogy a hallgatók kérdéseire sem hangzottak el az AbbVin eredmények. A gyógyszeripari cég képviselői bejelentették, hogy ezt az első Média Akadémia előadásukat más téma körökben folytatni fogják, rendszeressé teszik. Céljuk, hogy az újságírók tájékoztatásán keresztül a magyar lakosság is hozzá férhessen a korrekt információkhoz. 
A betegséggel kapcsolatban az előadásban elhangzott a mintegy 10 tévhit közül itt kettőt emelnék ki. Nem komoly! -  Nagyon is az! Viszont terjedni csak vér által tud!

Elosztott teleradiológiai és diagnosztikai rendszer
Erről, az Unió által közel fele részben támogatott 910 millió forint értékű projektről az Enterprise Group (EG) és az Uzsoki Utcai Kórház kötött stratégiai szerződést. A projekt célja megteremteni az információs technológiai alapot egy olyan decentralizált teleradiológiai rendszer fejlesztéséhez, amely az osztott tárolási és feldolgozási környezet alkalmazásával hatékonyan, jól skálázhatóan, magas rendelkezésre állás mellett támogatja az intelligens diagnosztikai eljárásokat. A kórház szakemberei, illetve menedzsmentje a projekt során orvos-szakmai támogatást nyújt az Enterprise Group fejlesztőinek. A két fél közös sajtótájékoztatóján először Dr.. Ficzere Andrea, a kórház igazgatója adott rövid tájékoztatót az egészségügyi rendszert jelentősen fejlesztő, előre vivő programról. A digitális képalkotás és továbbítás előrehaladásával lehetővé válik az internetes kommunikáció akár diagnosztikai, akár konzultációs céllal a radiológusok és klinikusok között. Jelentősen csökken a leletezési idő. Beszámolt a kórház szakembereinek és az EG fejlesztőinek harmonikus összmunkájáról. Elhangzott az előnyök mellett a feltételek biztosításának szükségesége is, hogy az előre látható és az esetleges váratlanul fellépő akadályok legyőzhetőek legyenek. Orbán Előd, az EG ügyvezető igazgatója beszámolóját szerényen azzaal kezdte, hogy ők messze nem büszkélkedhetnek még hazánkban a kórház elismertségében elért sikereivel. Bemutatkozásukban profiljuk ismertetés mellett azt is elmondta, hogy cége 2010 óta vált tisztán magyar tulajdonúvá. Az orvosok szakmai igényeinek ismeretében ők dolgozzák ki az információs technológia alapokat megteremtve az intelligens diagnosztikai eljárások lehetőségét.  Így hatékonyág növelés, költségcsökkentés érhető el. Arra is kitért, hogy az orvosok részére a modernizációval teremtett munkakörülmény változás az elvándorlás csökkenését kedvezően befolyásolhatja. A beszámolókat élénk szakmai kérdés - válaszok - megbeszélés követte. Ebben elhangzott, hogy az egészségügyben eddig nem mindig volt tapasztalható az előre mutató új megoldások összehangoltsága. A mostani projekt rendszere illeszkedik majd a jelenleg elérhető, valamint a bevezetés előtt álló, illetve párhuzamosan fejlesztett egészségügyi rendszerekhez.
A közös projekt munkálatai folyamatban vannak, várhatóan a jövő év első felében sikerrel zárulhatnak.

2014. december 23.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Ismét kihagyták az önkormányzati szakrendelőket? c. sajtóközleményt.
2014. december 20.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az Elindult az SM Mentor Program c. sajtóközleményt.
2014. december 12.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Összefogás a lisztérzékenyekért c. sajtóközleményt.
- Az UniCredit Bank Hungary Zrt. megküldte szerkesztőségünknek az Új műtéti eljárás a Heim Pál Gyermekkórházban c. sajtóközleményt.
2014. december 10.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Állásfoglalás a járóbeteg- és az egynapos ellátásokról c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Gyógyítson egy kattintással c. sajtóközleményt.
2014. december 8.
- A Petrányi & Széll PRovocative Communications Kft. (PS:PRovocative) megküldte szerkesztőségünknek a Kiosztották a Legfittebb Munkahely Díjakat c. sajtóközleményt.
2014. december 7.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Elhunyt Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének korábbi elnöke c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatókön jártunk

LG adomány a Bethesda Kórháznak 

November 11-én 15 millió forint értékű adomány átadására került sor. Az LG Electronic Magyar Kft. (LG) légkondicionáló és energetikai megoldások üzletágának ajándékaként a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórház (Kórház) Ilka utcai épületében modern hűtés és fűtés rendszer lépett működésbe. Az esemény ünnepélyességét a magas rangú résztvevők jelenléte és rövid ismertető és köszönő beszédeik is emelték. Először egy koreai vendég, egyházfi köszöntötte az egybegyűlteket, majd Mr.Young Woong Lee, ügyvezető igazgató ismertette cégének munkájukban a nagyfokú pontosságot mindig szem előtt tartott és kivitelezetésben megvalósított fontosságát. Kiemelte, hogy a társadalmi segélynyújtásban mennyire fontosnak tartja az ifjúság, a gyermekek jövőéjért tett cselekedeteket. Dr. Velkey György, a Kórház főigazgatója mondott köszönetet a kapott támogatások közt kiemelkedően nagy értékű adományért.
Bölcskei Gusztáv, református püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, támogatásukban működő Kórház történetéről adott tájékoztatást, és adta áldását a modernizált épületben folyó lelkiismeretes gyermekgyógyító munkára. A jelenlévő Dr. Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár is válogatottan szép szavakkal illette a kórház tiszteletet kiérdemlő munkáját. Nagy Sándor József, az LG értékesítési vezetője azt is említette, hogy cégük eddig már milyen segítséget adott, külföldön és Salgótarjánban is kórházaknak. Végezetül Gáti György, regionális projekt értékesítési vezető adott részletes leírást az üzembe helyezés munkálatairól és a berendezés hasznosságáról. Zárásként a jelenlévők, köztük számos szakújságíró, átsétálva az Ilka utcai épületbe, a helyszínen is megszemlélhette a kialakított komfort körülményeket.

Mégis, kinek az érdeke?

A címe ez volt a Magyar Rákellenes Liga (MRK) egész napos XI. Betegjogi Konferenciájának, november 25-én. A délelőtti szekció kerekasztal beszélgetése az életvégi eseményekről szólt. Az élő végrendelettől az eutanáziáig, hozzátéve, hogy nemcsak jogi szempontból. A kiegészítést valóban indokolta szereplők élénk, az egymás véleményét néha még kétségbe is vonó vitája. A rangos szereplők első körben tett rövid előadása előtt Prof. Dr. Simon Tamás professzor emirátus, a MRK elnöke tartott bevezetést. Már az első felszólaló, Prof. Dr. Jobbágyi Gábor, a PKKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének vezető tanára a bevezetőre tett észrevételeivel is jelezte, hogy olyan kérdéssel állunk szemben, ami rendkívül megosztja a kialakult helyzetről, rendelkezésekről alkotott véleményeket. A történelemben visszamenve mutatott rá, hogyan vélekedtek erről a különböző korok emberei. Rámutatott, az elmúlt évszázadban a szélsőségig elmenő rossz példákra. Dr. Hegedűs Katalin, a SE Magatartástudományi Intézet oktatási igazgatóhelyettese főleg az Európában elterjedt gyakorlatról beszélt. Dr. Zubek László, az AITK Kútvölgyi Intenzív Terápiás Részleg egyetemi adjunktusa, orvosi szempontokat ismertetett.  Még saját édesapja haláláról is beszámolva, mondta el véleményét. Dr. Mikó Ádám Péter közjegyző a magyar jogérvényes idevágó törvényeket idézte. A kérdésekre maradt kevés időben is sor került még éles vitára. A továbbiakban Nagy Kálózy Eszter és Rudolf Péter valamint a debreceni-nagymacsi Vitaminbombák csapatának műsora színesítette a programot. Teljes volt azonban az egyetértés abban, hogy a hazánkban már 90 Hospice Alapítványi ellátó a legjobb tudását nyújtja honfitársainknak az emberi kor utolsó szakászának elviseléséhez, az emberi méltóság megóvásának. A délutáni programban Dr. Muszbek Katalinnak, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatójának ,,A beteg-orvos kapcsolat csapdái'' című előadása emelkedett ki. Sok szó esett arról, hogy lehetne fejleszteni a betegek önérdek-érvényesítését.

2014. december 5.
- A Corpus Communications megküldte szerkesztőségünknek az Uniós támogatással készül modern és sokoldalú teleradiológiai rendszer c. sajtóközleményt.

 
2014. november

2014. november 26,
- A Planb-Media megküldte szerkesztőségünknek az Átfogó képzési program a BELLA akkreditációs rendszerben c. sajtóközleményt.
2014. november 20.
- A Lounge Group  megküldte szerkesztőségünknek az A Janssen felgyorsítja az ebola elleni oltások fejlesztését és gyártásátc. sajtóközleményt.
2014. november 12.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Az LG adományából vált klimatizálttá az Ilka utcai Bethesda Gyermekkórházc. sajtóközleményt.
2014. november 8.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Tények és tévhitek - Oxidatív stressz és betegségek c. sajtóközleményt.
2014. november 6.
- A H2Online Kft. megküldte szerkesztőségünknek a Bárki kipróbálhatja a vaklicites eljárást c. sajtóközleményt.
2014. november 3.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Személyre szabott kerekasztal c. sajtóközleményt.
- A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megküldte szerkesztőségünknek a Színházzal a beteg gyermekekért c. sajtóközleményt.
2014. november 2.
Sajtótájékoztatón jártunk:

MKB Ösztöndíjprogram
Az MKB Bank 1997 óta, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat(NGYSZ) bevonásával minden évben pályázatott hirdet hátrányos helyzetű gyermekek tanulmányaik támogatására. Kezdetben 20, ma már 100 fiatal kap havi 16 ezer forintos támogatást. Az idei évben 200 jelentkező közül választották ki azt a 20 nyertes pályázót, aki rendszeres anyagi támogatásban részesülhet. A pályázat feltétele volt a 4,5-ös tanulmányi átlag és a családban az egy főre jutó 46 ezer forintot meg nem haladó jövedelem. Az elbírálásnál figyelembe vették a plusz teljesítményeket, például tanulmányi versenyeken sikeres szereplést. A mostani nyertesek azok helyére kerülhettek, akik nem tudták tartani a 4,5-es bizonyítványukat. Egy helyet jelentett az is, hogy egy fiatal lány most fejezte be tanulmányait. Diplomát szerzett a Pannon Egyetem Számviteli Mesterszakán. Ezzel ő is tagjává vált - huszadikként - annak a klubnak, amelynek tagjai az ösztöndíj rendszer segítségével szereztek egyetemi végzettséget. A második osztályon már túl jutott jutalmazottak Sebők Andrástól a bank elnök-vezérigazgatójától, Dr. Edvi Pétertől, a NGYSZ ügyvezető alelnökétől és Dr. Kövér Lászlótól a Magyar Országgyűlés elnökétől vehették át ösztöndíjukról szóló oklevelüket. Az október 28-i átadó ünnepségen az Országgyűlés elnöke úgyis szerepelt, mint a NGYSZ elnöke. A fiatal jutalmazottaknak a díj átadók meleg szavakkal gratuláltak és kívántak jó tanulást. Ezen az eseményen jelentették be azt, hogy a bank idén is megrendezi, az NGYSZ-szel közösen, a Karácsonyi Gyermekgálát. Az Operaház Diótörő mesebalettjére 1200 nehéz anyagi körülmények között élő gyermeket hívnak meg. A most tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő hagyományos Gála eddig, immár 22 ezer gyereknek nyújtott kellemes karácsonyi ajándékot, felejthetetlen élményt. Minden bizonnyal így lesz ez most december 21-én is.


 
2014. október

2014. október 29.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Minden hatodik percben meghal egy ember - ma van a stroke világnapja c. sajtóközleményt.
2014. október 28.
- A Living Group megküldte szerkesztőségünknek a Jótékonysági koncert és aukció az első Mesekórház Élményterápiás Osztály javárac. sajtóközleményt.
2014. október 26.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Október 20. - Az Osteoporosis Világnapja
E napon tartotta közös rendezvényét az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI), az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME), a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) valamint az Országos Osteoporosis Központ (OOK). A rendezvény házigazdája Prof. Dr. Poór Gyula, az ORFI főigazgatója volt. Az előadások témái felölelték a kockázatok, a törések - nőknél, férfiaknál, az adherencia - a terápiás ajánlások betartása, a rendszeres torna, és a táplálkozás kérdésköreit. Dr. Lakatos Péter, az OOK társelnöke, Dr. Szekeres László, a MOOT elnöke és Zalatnainé Dr. Tóth Klára, az OBME elnöke tartott igen jó összefoglalást ennek a kórnak orvosi és társadalmi helyzetéről, feladatairól. Sok szó esett - mint az idei téma kiemelt címe is mutatta - a férfiakról. (,,Férfiak és az osteoporosis, nem veszünk tudomást a férfiak csontritkulásáról, pedig...!'') Megtudhattuk, hogy a betegségben szenvedők számában a férfiak vezetnek, 4 a 3-hoz arányban. A halálozási adatokban is ők vannak az élen. Kiemelt szerepet kapott a megelőzés kérdése, elérhetősége. A gyógytornász érdekes előadásából megtudhattuk, hogy a mozgás szerepének ebben is fontos szerep jut. Nem csak a betegek kezelésében, rehabilitációjában. Szó esett sikerekről is. A gyógyítási módok fejlődése, az áldozatos egészségügyi munka és minden bizonnyal a felvilágosítási programok is hozzájárultak ehhez. Az eredményességet igazolja, hogy jelentősen visszaesett a halálozások száma. Világosan bizonyítást nyert, hogy az anyagi ráfordítások bőségesen megtérülnek. Az előadók rámutattak az egyéni felelősség kérdéseire. Életvitelünkkel, szűrésre járással sokat tehetünk a kór elkerülése érdekében. A kockázati tényezők ismerete segíthet. Ilyenek lehetnek az alacsony kalcium tartalom, napfény hiány, kevés mozgás, súlyfelesleg, dohányzás, túlzott alkohol és kávéfogyasztás. A rendkívül jól, tömören összeállított beszámolók teljes képet adtak a betegség okairól, gyógymódjairól. Zárásként számos kérdés hangzott el, amelyre az előadók adtak, kiegészítvén beszámolóikat, tartalmas válaszokat. 

A kocka el van vetve! De a kockahas nincs!
Ezzel a címmel hívták sajtótájékoztatóra az újságírókat az XGrip Trainer hasformáló eszköz bemutatójára. A házigazda, Argyelán Krisztina műsorvezető bevezető szavai után a sportosan öltözött Komáromi Bence mutatta be a hármas hatást megvalósító eszköznek, az XGrip Trainernek használatát. Ezt követően Faludi Judit, a TensioMed Kft. értékesítési managere ,,Az érállapot vizsgálat jelentősége elhízás esetén'' címmel tartott előadást. Adatokkal szolgált arról, hogy milyen has átmérő lenne optimális férfiaknál és nőknél. Arról is, hogy a lakosság legalább egynegyede nem rendelkezik ezekkel az adatokkal. Elhízott, túlsúlyos. Bemutatta az Arteriográfot. Dr. Illyés Miklós magyar szabadalmat élvező készülékét, amely képes az érelmeszesedésre utaló jegyeket már akkor kimutatni, amikor erre még tünetek nem utalnak. A mérő műszer sikereit már komoly eredmények támasztják alá. Egyszerű, fájdalom mentes gyors vizsgálatot tesz lehetővé. Erről a rendezvény után a résztvevők is megbizonyosodhattak. Majd sor került a hasformáló eszköz feltalálójának beszámolójára. A sikeres fejlesztésekkel foglalkozó Magyar István mondta el, hogyan született ötlete és valósította meg a has formálást, feszítést és zsírégetést megvalósító sportszerét. Bizton várható, hogy sokaknak lesz evvel öröme. Világsikerre is számíthat. Domonkos Zsolt személyi edző, a Weider Professional Fitness Trainer iskola tulajdonosa az eszközzel elért kedvező tapasztalatait összegezte. A diétával egybekötött gumi öv használata már viszonylag rövid idő alatt kiváló eredményekhez vezetett. A korunkban hazánkban is népbetegségnek tekinthető, túlsúlyosság komoly ellensége egészségünknek. Számos betegség forrása. Ezért mind a megelőzés, mind a harc a zsírpárnák ellen hathatós eszköz lehet mindnyájunk számára. Az Arteiográf a szűrést, az állapotfelmérést teszi lehetővé. Az XGrip Trainer a lógó pocak legnagyobb ellensége lehet. Csak a zsírpárnák nem fogják szeretni. Az október 21-i rendezvény jó például, segítségül szolgált. Utat mutatott arra hogyan lehetünk egészségesebbek, mint élhetünk komfortosabban. Zárásként még egy felhívást, fontos tanácsot kaptunk. Ez az egészséges táplálkozásról szólt. Paleolit étel kínálatából vehettek kóstolót a rendezvény résztvevői.

2014. október 22.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Hiperbár oxigénterápia és ketogén diéta kombinációja lehet a jövő rákterápiája?c. sajtóközleményt.
2014. október 21.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az Elkészült a Termál - Egészségipari Klaszter Egyesület szakmai kiadványa c. sajtóközleményt.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az 1. SCA Care of Life, Fenntartható társadalmi felelősségvállalás kerekasztal c. sajtóközleményt.
2014. október 20.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az Eredményesen zárult az OEP fejlesztési projektje c. sajtóközleményt.
2014. október 18.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Defibrillátort a közterületekre!
És van defribrilátor közterületen! Október 13-án mindenki számára elérhető készüléket helyeztek el Budapest egyik legforgalmasabb pontján, az Erzsébet téri Akvárium Klub területén. Magyarországon naponta hetven ember veszíti életét hirtelen szívhalál következtében, ez évente több mint huszonötezer haláleset. A Health@Work, a Sportime Magazin és a Pajzs Reklám kezdeményezésével hazánkban, szerencsére egyre több helyütt van már defibrillátor. Ezek többsége azonban nem érhető el közvetlenül a segítséget kérők számára. Most a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), a Magyar Vöröskereszt (MV) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Közterületi Életmentő Program (KÉP) keretében hivatalosan is átadta az első KÉP pontot a lakosságnak. A helyszínen jelenlévők, arra sétálók is, találkozhattak, és meghallgathatták a programban résztvevők ünnepi, átadó beszédeit. Speller Endre, a NIH elnöke és Csabai Edvin, a MKKSZ szakmai igazgatója beszélt. Az Erzsébet téri ,,Gödör'' lejárata előtt a MV önkéntesei látványos újraélesztési bemutatót tartottak. Számosan kaptak lehetőséget arra, hogy kipróbálják a defibrillátor használatát és elsajátítsák az újraélesztési módszert. A magyar fejlesztésű defibrillátorok a forgalmas utcákon, tereken álló oszlopokon lesznek. A mintegy félmillió forint értékű szerkezet kifejezetten laikusoknak készült, így az is eredményesen használhatja, aki még sohasem végzett életmentést. Hogy mit kell csinálni vele, arra magyar nyelvű hangutasítás igazítja el a használóját. Ha a készüléket kiveszik az oszlopon lévő tároló dobozából, hangos szirénázásba kezd, ami felhívja az emberek figyelmét a vészhelyzetre. A defibrillátorokon jeladó van, tehát ha használják, a mentőkhöz egyből jelzés érkezik, hogy hova kell kimenniük. A hangjelzés emellett a lopás ellen is védi a szerkezetet. A tervek szerint jövő év végére a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban összesen száz helyen lesznek elérhetők a közterületeken az életmentéshez nélkülözhetetlen ilyen hasznos, életmentő készülékek.

IV. Gyermek és Ifjúsági Országgyűlés
Az eseményre október 14-én immár negyedszer, a Gyermekek Világnapja alkalmából került sor az Országgyűlés (OGY) és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) rendezésében. Az megjelent, pályázat útján kiválasztott mintegy 300, 8-18 év közötti ,,parlamenti képviselő'' töltötte meg az Országház Felsőházi termét. Először Dr. Elvi Péter, a NGYSZ elnöke ismertette a fiatalokkal az ülés szabályait. Majd Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg és személyesen vezette le a ,,kérdések és válaszok'' 2 órás programját. A komoly kérdésekre a kormány államtitkárai válaszoltak. A kérdések - bár főként az ifjúságot érintőek voltak -, de mindazon körből származtak, amelyek mindennapjaink valóságából, helyzetéből húsba vágóan vannak jelen. Kiterjedtek a hátrányos, szegény sorsú családok állami támogatására, az oktatásra, a kultúrára, munkahelyteremtésre, az egészségmegőrzésre, a környezetvédelemre, a városfejlesztésre, energiafejlesztésre, sportolási lehetőségekre, és még sorolhatnám a 30 elhangzott interpelláció változatos témáit. A legtöbb kérdést az Emberi Erőforrások Minisztérium államtitkárának, Dr. Rétvári Bencének tették fel, de a többi 7 államtitkár sem maradhatott szótlan. Két esetben a felszólaló nem fogadta el a választ. Ezt a ,,Ház'' szavazati aránya is tükrözte. Ilyen esetekben, a Parlamentben a Szakbizottságnak is munkája támad. .Ott kell választ találni a felvetett problémára. Az Ifjúsági és Gyermek Parlament szervezői felhívták rendezvényükkel a figyelmet, hogy a fiatalok a jövőben is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe.
Akár változtatási lehetőségük is van arra. Jogaikról, lehetőségeikről, jövőjükről esett itt szó. Nekünk, felnőtteknek is nagy jelentőséggel bírt az esemény. Tőlünk függ milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők fognak dönteni a mi nyugdíjas éveinkről is.

Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám
Október 16-án sajtótájékoztatón is bemutatták az Év gyógyszerésze és a Kedvenc Patikám díjak nyerteseit. Torjai Gábor, a Nero Solution ügyvezető igazgatója mint a pályázatok adminisztrációját végző cég képviselője először Dr. Hódossy Lajosnak, a Roche Hungária ügyvezető igazgatójának adta át a szót. Ő cégének mint a díj alapításától kezdődően fő szponzora a pályázat jelentőségéről beszélt. Elmondta azt is, hogy cégének elhívatottsága, a személyre szabott gyógyítás hangsúlyozására, mennyire egybe cseng a gyógyszerészet fejlődésének irányával.  Prof. Dr. Szőke Éva, a Magyar Gyógyszerészet Tudományi Társaság elnöke ismertette a győztesek nevét és örült, hogy az idei pályázat téma választásban gazdagodott és színvonalbeli erősödését. Beszélt a jelen gyógyszerészet problémájáról, a gazdaságosság és a szakmai színvonal összeegyeztetéséről és a gyógyszerelés biztonság kérdéseiről. Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke és Dr. Samu Antal alelnök a gyógyszerészek munkájáról, a jelenkori népegészségügyi szerepvállalásában elért sikerekről, valamint a kitűzött célokról szólt.  Dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerészi Kamara örökös tiszteletbeli elnöke a gyógyszerészet jelentőségét hangoztatta, s bemutatta a történetében bekövetkezett változásokat. Hallhattunk tőle az állami- és egészségügyi szervezettekkel együtt megvalósítandó munkák, tervek állapotáról. Természetesen a nyertesek is szót kaptak. Birinyi Péter (Mikszáth Gyógyszertár, Budapest) lett az Év gyógyszerésze cím nyertese. Díját elsősorban annak köszönhette, hogy a hagyományos, de korunkban vissza szorult magisztrális gyógyszerkészítés, mai is fontosságát bizonyította, pótolhatatlan fenntartásának szükségességét hangoztatta. Dr. Szrága László (Ezüst Holló Gyógyszertár, Veszprém - a Kedvenc Patikám első helyezettje. Áldozatos, kitartó munkájából mutatott be példákat, amelyekkel patikája látogatóinak legmagasabb elismerését tudta elérni. Egyik betege a panaszkönyvet kérte, hogy köszönetét, dicséretét ily módon is megörökíthesse. Egyetértés született arról, hogy a  sikerre való tekintettel a pályázatok kiírására jövőre is sor kerül.
 

- A Nero Solution Kft. megküldte szerkesztőségünknek az Év Gyógyszerésze és Kedvenc Patikám pályázatok értékelő sajtótájékoztatója c. sajtóközleményt.
2014. október 16.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Javaslatok az innovatív gyógyszerek támogatási rendszerének átalakítására c. sajtóközleményt.
2014. október 12.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek az Artritisz Világnap 2014. Ötszáz kishajó az ORFI szökőkútjában c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Ciki a cigi!
Az október 7-i nyílt napi rendezvény házigazdája, Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója, fővédnöke Dr. Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese, társszervezője B. Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke volt. A sok-sok jelenlevő középiskolás részére rendezett program háziasszonyaként Bulla Bianka újságíró szerepelt. A főigazgató rámutatott, hogy a nálunk nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sok tüdőrák okozta megbetegedés oka legtöbbször a dohányzás. Beszélt a nők veszélyeztetésének növekedéséről. Ennek egyik okaként az emancipáció túl széles, helytelen kiterjesztését láttatta.
Arra hívta fel a fiatal lányok figyelmét, hogy a káros szenvedélyek - a cigaretta, az alkohol, a kábítószer - a rosszindulatú daganatos megbetegedéshez vezető utat jelentik. Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI Mellkas-sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa beszámolt arról, hogy az intézetben évente megoperált 1500 tüdőrákos beteg szinte mindegyike dohányos. Sajnos a tünetek a betegség késői szakaszában jelentkeznek, így a páciensek döntő hányadánál - 85 százalékánál - későn, nagyon előrehaladott stádiumban fedezik fel a betegséget. Ilyenkor már csak a kemoterápia és a besugárzás jöhet szóba kezelésként, mivel nem lehet műtéti úton eltávolítani a daganatot. Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója úgy ítéli, hogy a tüdőrákos betegek 94-96 százaléka dohányzott korábban. Szerinte sokat segíthetne az életmódváltás és a dohányzásról való leszokás. A háziorvos, azonban a beteg helyett nem mozoghat többet, nem fogyhat le, nem teheti le a cigarettát. Helyes, ha ő is meg teszi, de főként pacienseiknek, maguknak kell élni a jó tanáccsal. Sok szempontból szolgáltak még jó tanáccsal, ismertették a hazai betegségmegelőzésének és kezelésének lehetőségeit, szempontjait Dr. Polgár Csaba, az OOI főigazgató helyettes főorvosa, Dr. Borbényi Erika onkológus főorvos a Kor Kontroll Társaság alelnöke és Dr. Nagy Tünde onkológus főorvos. Valamint Dr. Rényi-Vámos Ferenc főorvos, Dr. Agócs László tüdősebész főorvos, Dr. Mészáros László és Dr. Kocsi Ákos mellkassebészek. Arról is szó esett, hogy hogyan segítik az orvosok, a nővérek és az ápolónők az operált betegeket. Dr. Mészáros László, Dr. Iván Lászlóné főnővér valamint Orosz Krisztina és Komáromi Édua gyógytornászok részéről. A nap szakmai részét Medve Társulat zenés irodalmi műsora, valamint a gyógyult daganatos betegek és nővérek Százszorszép hastáncklubjának bemutatója zárta. A nap végén elhangzottak a fiatalok felé a fő üzenetek Ne cigizzetek! Ne is füvezzetek! Ciki a cigi, de ciki a fű is!

ADHD - a láthatatlan betegség
Október 9- re hívta az újságírókat az  ADHD Magyarország Alapítvány (Alapítvány) és a Lilly Hungária Kft. szakmai tájékoztatóra. Az AHDH egy betegség rövidítése. Angolul, attention deficit or/and hyperactivity disorder, magyarra fordítva, a figyelemhiányos/hiperaktivitás zavarát jelenti. Hazánkban mintegy 70 ezer gyermeket érint. Ez a tanulási nehézségek leggyakoribb oka. Ma minden általános és középiskolai osztályra jut egy ADHD-s gyermek. 10 osztályból 7-ben olyan gyermek vesz részt az oktatásban, aki nem kap megfelelő egészségügyi ellátást. Az ADHD-s gyermekeket gyakran sorolják a ,,neveletlen, kezelhetetlen"" kategóriába.
A nevelés és a kezelés kulcsa az iskola és a szülő kezében van. A betegség kezelhető, ám a diagnózis felállításához nagy tapasztalat és gondos vizsgálat szükséges. Az ADHD egyénre szabott komplex kezelése segít abban, hogy az érintettek a későbbiekben tünetmentes, teljes életet élhessenek. Minden év októbere világszerte az ADHD tudatosság hónapja. Ennek alkalmából az ADHD Magyarország Alapítvány immáron 10. alkalommal szervezett nemzetközi ADHD konferenciát Budapesten. Ez adta az okot a sajtóeseményre is. Szalay Ádám televíziós riporter moderálta a beszélgetésekként vezetett beszámolókat. Hajdú Ágnes, az Alapítvány, szakmai vezetője, gyógypedagógus ismertette a 2006 óta elvégzett munkájukat, eredményeiket. Céljaik közt szerepel a nyilvánosság tájékoztatása, társadalmi köztudat formálása, mely a magatartási és beilleszkedési problémákkal küzdő gyermekek esélyegyenlőségének megteremtését segítheti.
Ismertette az immár tizedszerre megrendezésre kerülő budapesti nemzetközi konferencia fő témáit is. Elismert magyar és külföldi szakemberek részletesen vitatják meg ennek a neurológiai betegségnek a gyógyítási, ápolási, gondozási problémáit. De szó esik majd a nem kellő időben diagnosztizált esetek hatalmas kezelési költség kihatásáról is. Dr. Csiky Miklós gyermekpszichiáter a betegség típusait és diagnosztizálás, valamint a kezelések szakszerű módozatait ismertette. Rakota Mónika, érintett szülő saját nehéz történetét, helyzetét ismertette a betegségben szenvedő fiának sok éves kezelésének során szerzett tapasztalataiból. Arról is beszámolt, hogy vesz részt önkéntes munkájával az alapítvány munkájában. Az Alapítvány munkatársai az ADHD-val élő gyermekeket és felnőtteket, valamint családjukat, tanáraikat, számos módon segítik - ahogyan a szakorvosok munkáját is. Rendezvényeket és felvilágosító kampányokat szerveznek, valamint tájékoztató honlapjukon közösséget építenek és éjjel-nappal rendelkezésre állnak, hogy minél többen ismerjék fel időben ez a betegséget. Az újságírók számos kérdésükre kaphattak választ és észlelhették, hogy nagyon fontos a közvélemény figyelmét felhívni az AHDH betegségre

Új sugárterápiás készülék
Október 10-én az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) átadták az ország új, világviszonylatban is legkorszerűbb, sugárterápiás készülékét. A 800 millió forint értékű lineáris gyorsító berendezés árát az intézmény saját költségvetéséből fedezte. Prof. Dr. Kásler Miklós, az OOI 22 éve hivatalban levő főigazgatója a készülék jelentőségét ismertette. Az átadó ünnepségen résztvevő Tarlós István, Budapest főváros polgármestere is ezt emelte ki ünnepi beszédében. Elmondta, hogy bár a kórházak hivatalosan már nem az önkormányzatokhoz tartoznak továbbra is feladatnak tekintik az egészségügy támogatását. Elkészítették a fővárosi népegészségügyi koncepcióját. Egészségügyi szervezetekkel közös felvilágosító- és szűrő programokat végeznek. A Fővárosi Önkormányzat támogatta azt a kezdeményezést is, amelynek köszönhetően a Szent Margit Kórház a város önálló működésű intézményévé vált. Kitért arra is, hogy Magyarországon a halálozások döntő többségét a daganatos megbetegedések okozzák. Ezek aránya jelentősen meghaladja az európai átlagot. Elismeréssel beszélt az OOI világviszonylatban is kivívott szakmai sikereseiről. A gyógyítás, mind három területén: műtét, gyógyszeres kezelés és sugárterápia. Hangsúlyozta, hogy a betegek gyógyulása érdekében a testi kezelés mellett a lelki tényezőkről is gondoskodni kell, és erre az OOI-ban nagy figyelmet fordítanak, kiemelkedően művelik.  Az OOI főigazgató megköszönte a főpolgármester szakmailag is elismerésre méltó köszöntését. A tiszteletbeli onkológus címet is felajánlotta. Ezután átvágták a nemzeti zászlót. Átvették a berendezést, mely egy több mit húsz éves készülék cseréjét jelenti.   Előnyei szinte vég nélkül sorolhatóak. A készülék lineáris gyorsító, különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. Speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal való kezelés. Jelentősen rövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás. Röntgenfelvétellel és ct-vizsgálattal ellenőrizhető és javítható a betegek beállításának pontossága, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, ami csökkenti a mellékhatásokat. Szabálytalan alakú daganatok besugárzását is lehetővé teszi. Rövid beüzemelése után biztosan nagy javulást hoz majd a korunk szörnyű, de egyre több esetben gyógyítható betegség kezelésébe.

2014. október 9.
- A Vinity Pr megküldte szerkesztőségünknek az Október: az ADHD tudatosság hónapja c. sajtóközleményt.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Magyar magánkórház
A Pesti Vigadó épületében Szili Mónika moderálásával a Duna Medical Center (DCM) jelentette be, hogy Magánkórházat alapít. Joseph Priel, az Euromedic cégcsoport elnöke és a DCM projekt kezdeményezője elmondta, hogy nem első bejelentésére kerül sor. Napra 25 évvel korábban, már a MÁV Kórházban modern diagnosztikai centrumot hoztak létre. A mostani beruházás az első olyan magyarországi magánkórház lesz, amely Közép-Európában egyedülálló ultramodern felszereléssel programozott műtéti beavatkozásokat és kezeléseket biztosít. Szinte valamennyi orvosi szakterületen. A kórház és a hozzá csatlakozó járóbeteg rendelő,25 ezer négyzetméteren, 600 fős személyzettel működik majd.150 ágyas kórtermei kivétel nélkül a Dunára néznek. A rendelőintézet nyitása
2015 elejére, a kórházé 2016 közepére várható. A DCM alapvetően magánfinanszírozású. Magánbiztosítóval rendelkező betegeket fogad. Számítanak az egészségturizmust választó külföldiekre is. Törekednek arra, hogy a legszükségesebb beavatkozások az OEP által biztosított betegek számára is elérhetőek legyenek. Dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára méltatta a projekt jelentőségét, ami segíthet a magyar egészségügyi viszonyok javításában. A tiszteletbeli vendégként jelenlévő, magyar származásával is büszkélkedő Dr. Arthur Klein, az amerikai Mount Sinai Hospital elnöke ismertette new-yorki kórházának jelentőségét. Felajánlotta együttműködését. Nem kontrollálni akarják az új intézményt. Sokoldalú támogatás ígért a DCM orvosképzés, -továbbképzés, klinikai kutatás, kezelések tervezésére és szakmai protokollok együttes frissítésére. Mindezek szorosan a DCM tevékenységi köréhez tartoznak. Lehetőséget adnak a legkorszerűbb elvek hazai elterjesztésében. A Duna parti, Soroksári úti beruházást Joseph Priel és Yankovsky finanszírozzák.

Limfóma Világnap - 2014. Fókuszban a bizonyítékokon alapuló orvoslás
A Limfóma Világnap alkalmából a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOBA) orvos-beteg találkozót szervezett szeptember 12-én. Célja az egészségmegőrzéssel, onkohematológiai betegségekkel kapcsolatos tájékozottság növelése, a korai felismerés, korszerű kezelés és rehabilitáció támogatása. Magyarországon mintegy 1000 új limfómás megbetegedést fedeznek fel évente.A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés két fajtája a Hodgkin és non-Hodgkin kór, utóbbi az ötödik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban. A MOBA 2012 áprilisában alakult a Szent László Kórházban a Limfóma-Mielóma Klub a Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály szakmai támogatásával. A klub fővédnöke: Prof. Dr. Masszi Tamás, szakmai koordinátora Dr. Mikala Gábor, vezetője pedig Kéri Ibolya, a MOBA elnöke, szociális munkás. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Dísztermét teljesen megtöltők a világnapi rendezvényen Kéri Ibolya koordinálásával számos előadást hallgathattak meg. Betegszervezeti klubtagok, betegek, gyógyultak, hozzátartozók, orvosok, nővérek, aktivisták a bizonyítékokon alapuló orvoslásáról és új terápiákról szerezhettek új információkat. Prof. Dr. Borbényi Zita, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke, Dr. Mikala Gábor részlegvezető főorvosa, Dr. Varga Gergely hematológus és Dr. Schneider Tamás főorvos beszélt a limfóma egyes típusainak és a mielómás betegek kezelésének lehetőségéről hazánkban és Európában. Prof. Dr. Demeter Judit, egyetemi tanár és Dr. Bencsik Péter természettudományos szegmensvezető edukációs előadásai kitértek az orvos-beteg kapcsolat hatására a terápiás együttműködésben és a hiteles tájékoztatás szerepére. Dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó az onkohematológiai betegeket érintő oltással kapcsolatos egyedi helyzetekre hívta fel a figyelmet. A program zárásaként figyelemfelhívó sétára került sor. A Bazilika előtt betegséget szimbolizáló zöld lufikat eresztették a magasba. A résztvevők egy hónapja gyűjtöttek a betegséggel kapcsolatos személyes gondolatokat, üzeneteket, amelyet a lufikba helyeztek el.

Az Ózon Világnapja - szeptember 15.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egész napos konferenciát rendezett szeptember 15-én ,,A Nap szerepe a társadalom életében'' címmel. Az ózonréteg elvékonyodása miatt az elmúlt évtizedekben sokat foglalkoztak a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival. Eközben kevés szó esett a Nap jótékony hatásairól, és arról, hogy a Nap nélkül elképzelhetetlen az élet. A konferencián a természet- és a társadalomtudományok képviselői tartottak előadásokat. A családias, baráti légkörben zajlott összejövetelen rendkívül széles körben, szakszerűen világították meg milyen fontos szerepet tölt be a Nap életünkben. Megtudhattuk, hogy 2050-re reális esély van arra, hogy a már most megállt ózon réteg vékonyodás után optimális értékre számíthatunk. Ehhez még sokat kell tenni. Minden országnak maradéktalanul be kell tartania a megállapított és vállalt környezetvédelmi szabályokat. Dr. Páldy Anna, az OKI mb. főigazgató-helyettese és a Testület elnöke, Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke valamint Antal Z. László, a konferencia szervezője, az MTA TK Szociológiai Intézet tudományos főmunkatársa köszöntötte a viszonylag kevés résztvevőt. Tóth Róbert, és Tóth Zoltán az OMSZ-tól, Grandpierre Attila az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetéből, Dr. Détári László és Dr. Munkácsy Béla az ELTE-ről valamint Dr. Páldy Anna és utolsóként Antal Z. László tartott beszámolót. Kérdések, hozzászólások vita zárta a konferenciát. Elhangzott, hogy az előadásokat egy kötetben is megjelentetik, amelyek mellett néhány további, a Nap társadalomban betöltött szerepével foglalkozó tanulmányt is olvasható lesz. Remélhető, hogy a kiadvány sokak számára szolgáltat majd, hasznos tudni és követni valókat.

Mentorprogram
Összefognak az SM betegek egymásért. Mentorprogram indul a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel küzdők segítésére. Tapasztalt SM betegeket és családtagokat toboroznak önkéntesnek, hogy átadják tapasztalataikat az új betegeknek. Ezt jelentette be szeptember 15-én az ,,SM Café - Minőségi élet Szklerózis Multiplexszel'' címet választó kerekasztal beszélgetésén, sajtótájékoztatóján Vincz-Marton Nikoletta, a MSMT elnöke. Az októberben induló programmal azt akarják elérni, hogy az újonnan diagnosztált betegek ne csak a leterhelt gyógyító orvosuktól, hanem sorstársaiktól is rendszeresen kapjanak praktikus, hasznos információkat. Megbeszélhessék olyan problémájukat is, amelyeket csak az érthet meg, aki már tapasztal ennek a betegségnek elviselésében. A program a családtagokat is célozza, hiszen rájuk is nagy teher hárul. a szociálisan hátrányba került hozzátartozójuk révén. A kerekasztal beszélgetésben részt vett Dr. Sátori Mária, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház neurológiájának osztályvezető főorvosa. Ismertette a súlyos betegséget. Arról is beszélt, hogy a hazánkban mintegy 8 ezer nyilvántartott beteg milyen kezelésben részesül, részesülhet. A tapasztalt beteg Ternován Zoltán, visszaidézte lelkileg mennyire megterhelő volt számára, hogy annak idején a diagnózissal a kezében nem talált pozitív példákat a környezetében. Önmaga jutott elhatározásra:
életmódot váltott, aktívan sportolni kezdett, s bár nem gyógyult meg, viszont idén májusban az SM Világnapon több mint 50 kilométert futott, hogy ezzel hívja fel a figyelmet azokra a sorstársaira, akik már lépni is alig bírnak. B. Papp László az új ingyenes országos lap, a Multiplex Magazin főszerkesztője lapjában lehetőséget biztosít a betegek bemutatására, hogy példájukkal segítséget nyújthassanak beteg társaiknak. Ő is sokra értékelte a mentorprogram jelentőségét. Az előadók válaszoltak az újságírók kérdéseire. Többek között arról is értesülhettük, hogy a lap megjelenését kezdetben évente kétszer tervezik. Már 15f ő jelentkezésével is beindítják a programot, de többre számítanak. A toborzásra is jó alkalom leshet a szeptember 20-ra meghirdetett székesfehérvári országos beteg találkozó.

Limfóma Világnap - szeptember 15.
 A 2004-ben Rob Lowe színész kezdeményezte az azóta minden évben megrendezett Limfóma világnapot. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga (MRL) idén is fontos betegtájékoztató, felvilágosító programot szervezett a sajtó, a betegségben érintettek és a közvélemény számára. Ezúttal a fő téma az őssejt-transzplantáció volt. Szerepe és lehetősége a limfómák kezelésében. Prof. Dr. Simon Tamás, a MRL elnöke és az orvos beteg találkozó vezetője, előadást is tartott ,,a MRL szerepe az őssejttranszplantációra szoruló limfómás betegek segítésében, utógondozásában és az őssejtdonorok számának emelésében'' címmel. Előadó társai és tájékoztatóiknak címei az alábbiak voltak: Prof. Dr. Masszi Tamás osztályvezető főorvos, Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály Az őssejt-transzplantációról a limfómák kapcsán, Dr. Rajczy Katalin vezető, Országos Vérellátó Szolgálat, Magyar Őssejtdonor Regiszter Az őssejt donorok helyzetéről, számuk növelésének szükségességéről és lehetőségeiről, Radványiné Bakalár Ágnes főnővér, Egyesített Szent István és Szent László Kórház Speciális feladatok transzplantált betegek ellátása során és Tari Annamária, pszichológus A limfómás betegek transzplantációs kezelésének pszichológiai vonatkozásai Beszámolót tartott még Dr. Szalecky Erika adjunktus, az Országos Onkológiai Intézetből. 
Az eseményt Ardelán Mária gyógyult beteg ,,Köszönet az életért- 24 évvel a sikeres transzplantáció után'' című megható beszámolója zárta. Hálás szívvel emlékezett meg az azóta elhunyt Prof. Dr. Kelemen Endre odaadó munkájáról. Az orvos-beteg találkozó jelenlevő sok résztvevője új kezelési móddal ismerkedhetett meg. A találkozó jó alkalom volt, hogy az emberek figyelmét felhívja legalább egyszer egy évben a limfómára, erre a kevéssé ismert, rosszindulatú, nyirokrendszeri betegségre.

Az Európai Mozgásgyógyszer Mozgalom
3. Kongresszusát Budapesten rendezték meg szeptember 15-16-án. Az angolul EIEIM rövidítésű mozgalmat 10 európai állam hozta létre 2011-ben. Feladatának a preventív és terápiás célú fizikai aktivitás népszerűsítését, a rendszeres testmozgás egészségmegőrzésben játszott szerepének hangsúlyozását tekinti. Tiszteletben tartja a nemzeti önállóságot, és ennek figyelembe vételével ajánlja kontinentális keretprogramját tagjai számára. Az EIEIM kapcsolatot tart az Európai Bizottság sport és egészségügyi, valamint fogyasztóvédelmi szervezeteivel, továbbá az Európai Parlamenttel. A Magyar Tudományos Akadémián tartott két napos rendezvény fővédnökei Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Dr. Simicskó István, az EMMI sporttért felelős államtitkára és Dr. Zombor Gábor, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára voltak Az üléseket Jürgen Steiacker, az EMM elnöke vezette. Számos magyar és külföldi előadó tartott beszámolót munkájában elért eredményéről. A hazai előadók bemutathatták, hogy az itthoni erőfeszítések eddig is szép eredményeket hoztak. Világosan kiderült, hogy az egészséges életmódhoz a mozgás elengedhetetlenül hozzá tartozik. Az eddigi felmérések, tapasztalatok is azt mutatják, hogy a betegségek elkerülésében, a munka eredményekben, a hosszú élvezhető élet biztosításában kimagaslóan fontos szerepe van. Ezek által a népszerűsítésére fordított anyagi költségek is messzemenően megtérülnek. A budapesti rendezvény azt segítheti, eredményezheti, hogy a mozgás orvosi receptre történő felírása minél előbb gyakorlattá váljék hazánkban is. Az egyik előadó, (az előadások angolul hangzottak el) valahogy úgy fogalmazott, hogy sportot és szexet nem csak nézni érdemes!

5th EHI Hydration Network Meeting
Budapesten tartotta, végig angol nyelven, soron levő, 5. találkozóját az European Hydratation Institute (EHI). A Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményre szeptember 16-án került sor. A 2010-ben alapított Intézet azzal a céllal alakult, hogy fejlesztője és megosztója legyen azon tényszerűségeknek, amit az emberi folyadékfogyasztásról, folyadékszükségletéről tudunk. Vizsgálja annak hatását az egészségre, komfort érzetre és teljesítményre. Feladatának tekinti az informálást a tudományos fejlődés követését és az oktatást. Küldetése a figyelem felkeltése a helyes és elegendő vízfelvétel fontosságára. A vízfogyasztást számos faktor befolyásolja. Egyes ismertetők nyolcat is felsorolnak. Közöttük. az evési szokásoktól kezdve, a környezet hő- és nedvességtartalmán át egészen az életkor és egészségi állapotig. A budapesti tanácskozáson Jane Holdsworthnak, az EHI igazgatójának elnökletével hat tudományos előadás hangzott el. A két angol, egy-egy lengyel, görög és német előadók mellet megtaláljuk Falus András professzor nevét is. Ő a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Genetikai Sejt-és Immunbiológiai Intézet igazgatója, az MTA rendes tagja. Előadását ,,Hydration and systems biology - genetical and immunological aspects'' címmel tartotta. A tudományos ülés előadásaiból és az ott kiosztott tájékoztatókból az derül ki, hogy rendkívül szükséges a szervezet egészsége szempontjából a víz, a folyadék, és annak mennyisége. Fontos a szilárd táplálék és a folyadék arányára is ügyelni. Az egyik kiadvány szerint egészséges férfiak számára napi 2,5, nőknek 2 liter víz lehet optimális. 20% szilárd étel fogyasztás mellett, 50% ivó víz és 30% egyéb folyadék (tea, kávé, tej, gyümölcslé és üdítő) ajánlott.

2014. október 6.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Kontinencia Centrum
Új Kontinencia Centrumot avatott a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján Dr. Szél Ágoston rektor, Dr. Hunyady László dékán, Dr. Nyirády Péter igazgató valamint Egry Attila, Budapest VIII. kerületi alpolgármester. Hazánkban először a nyolcvanas évek elején alakult Urodinamikai Laboratórium. Az azóta az inkotenciában szenvedő betegek kezelésében bekövetkezett fejlődés bemutatására, felevelenítésére is lehetőséget nyújtott az esemény. A vizelettartási zavarok (inkontinencia) a lakosság mintegy 6,5 százalékát érinti hazánkban. A népesség öregedésével folyamatosan nő a betegek száma. Mégis kevés szó esik erről a betegségről, a felismeréséről és vizsgálatáról, valamint a lehetséges gyógyítási, kezelési módokról. Az eddig is országos központként működő ambulanciára egyre nagyobb feladat hárult. Mind a női és férfi, bizonyos esetekben pedig a gyermekek különféle eredetű vizelettárolási és ürítési zavarai és a női medencefenéki süllyedések komplex ellátása területén. Így az Urológiai Klinika vezetése az ambulancia felújítása, illetve bővítése mellett döntött. Az urodinamikai laboratórium nem csak megújult, de egy szakambulanciával, illetve egy konzervatív kezelésre (konzervatív, azaz vértelen módszer) alkalmas helyiséggel is bővült. Új nevet is kapott: Semmelweis Egyetem Kontinencia Centrum és Urodinamikai Laboratórium. A szeptember 29-i átadó, megnyitó ünnepségen az újságírók beszámolót, visszatekintést hallhattak Prof. Dr. Katona Ferenctől arról az áldozatos munkáról, amit a lelkes orvosi stáb vezetésével a laboratórium felállítása óta végzett. Dr. Majoros Attila, a centrum vezetője pedig az új lehetőségekről számolt be. Az új, európai szintű kontinencia centrum és urodinamikai laboratórium hazánk egyik legkorszerűbb, minden igényt kielégítő betegellátó egysége lett.

Lidl a magyar almáért
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a FriutVeB - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
(Fruit) magyar almát népszerűsítő kampányához a Lidl is csatlakozott. Október 2-án a Lidl budapesti, Huszti úton lévő áruházában, a zöldség-gyümölcs eladási pultoknál a vevők között, újságírók előtt Czerván György, a FM agrárgazdaságért felelős államtitkára, Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke és Mártonffy Béla, a Fruit elnöke együtt népszerűsítette a magyar almát. Czerván Györgytől megtudhattuk, hogy az idén jelentősen több almát termesztettek, mint tavaly. Nehézséget okozhat, hogy Európában is ez a helyzet. Az orosz embargó sem a könnyebbség irányába mutat. A fő gondot abba látják, hogy a lakosság fogyasztása is vissza esett. A mostani heti 2 alma/fő fogyasztás helyett jó lenne elérni a 2 naponként egy elfogyasztását. Beszámolt arról is, hogy az almatermés 70%-t agráriparunk feldolgozza és jó minősége miatt ily módon nagy részét sikerrel exportálja. Grósz Jenő büszkén mondta, hogy céghálózata már tavaly óta előtérbe helyezi a magyar beszállítók zöldség-gyümölcs áruinak értékesítését.
Kitüntető szerepet szánnak idén az almának, amelyet még hazánkból eladó láncuk külföldi eladóhelyeire is exportálnak. Mártonffy Béla a magyar alma kiváló tulajdonságait emelte ki. Beltartalmi értéke a legmagasabb, más országok almáihoz és más gyümölcsökhöz képest.
Hangoztatta, hogy ,,jó bornak is kell a cégér!'' Ezért az értékesítésének növeléséhez széles körű népszerűsítésre, marketingjének javítására nagy szükség van. Az október 2-i sajtóeseményen a hangzatos, de igazság tartalmú jelmondatokban nem volt hiány: A mosolygós alma a hazai napfényt rejti! Magyar alma itthonról - otthonra! Naponta egy alma az orvost távol tartja! Együtt a magyar almáért és az ön egészségéért! Érdemes ezeket a jelszavakat komolyan venni mindazoknak, akik tehetnek népszerűsítéséért, a fogyasztás növeléséért. Köztük az eladóknak, önkormányzatoknak és főként nekünk, mindnyájunknak.

2014. október 1.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az A meseolvasás titkai - Szeptember 30-a Magyar Népmese Napja c. sajtóközleményt.

 
2014. szeptember

2014. szeptember 27.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek a UPS kutatás: hol vannak kihasználatlan lehetőségek az egészségügyi iparágban? c. sajtóközleményt.

Sajtótájékoztatókon jártunk:

Swiss Business Day 2014
Szeptember 23-án egész napos ,,Svájci Üzleti Nap'' rendezvényt tartottak a Syma csarnokban. A reggeli sajtófogadáson részt vett és tájékoztatót adott Jean-François Paroz nagykövet, dr. Béres István, a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke, Michael Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. (Diagnosztika) igazgatója és Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója. Beszámolóikból kitűnt, hogy Magyarországon - a külföldi beruházások 6. helyén álló - Svájc, több mint 300 cége van jelen. A kamara elnöke sokáig sorolta, hogy a mindennapi életünkben használt, fogyasztott svájci termékek milyen nagy szerepet játszanak. Az innovációt, a kreativitást emelte ki a sokszínű kapcsolatainkban. 
A 150 éves Nestlé termékei minden háztartás asztalán jelen vannak. A cég 800 alkalmazottat foglalkoztat nálunk. Hodossy doktor a diagnosztikai együttműködés sikereiről és fontosságáról beszélt. Kapcsolatukban a hitelesség és megbízhatóság jelentőségét emelte ki. A 77 Elektronika vezetője azt mondta el, hogy milyen nagy segítséget jelent a Roche világ cég kapcsolata szabadalmaik piacra kerülésében. A rendezvény fő célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen hazai kis- és közép vállalatainknak kapcsolat teremtésre, bővítésre svájci partnerekkel. Feladat lehet az is, hogy a magyar ipar, mezőgazdaság termékeit jobban megismertessék, felhasználásukat terjesszék az Alpok országában. A Syma csarnokában nagyszámú cég kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A fénypontban a Roche és a 77 Elektronika közös sikerét jelképező cobas® 6500 analizátor sor állt. A laboratóriumi munka újabb területét teszi teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága. Az analizátor ünnepélyes bemutatóján Szabó László, külgazdasági és külügyi államtitkár a magyarországi egészségügyi ipar kiemelt jelentőségét hangsúlyozta.

112
Ez a száma, annak az egy egységes európai telefon segélyhívónak, amit ingyenesen lehet hívni mind vezetékes, mind mobiltelefonról. Bárhol az Európai Unióban, sőt szinte az egész kontinensen. 1991 óta használják az Európai Unió tagállamaiban, ahol vész esetére így elég egyetlen számot megjegyezni a mentők, tűzoltók és rendőrség külön száma helyett. 2011-ben kezdődött az az 5 milliárd forint értékű projekt megvalósítása, - 8 tagú konzorcium vezetésével - ami lehetővé tette hazai rendszer bevezetését. A jó együttműködés és az eredményes kivitelezés mostanra lehetővé tette, hogy mi is élvezhessük előnyeit. A már 2009-ben kitűzött 112-es Európai Nap alkalmából Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztés Ügynökség elnöke (KIFU) beszámolt arról, hogy nemrégiben, május 19-én, Szombathelyen átadott központ után, működésbe lépett a miskolci is. Ezzel gyakorlatilag a program befejezésre került. Göndör László a KIFU projektvezetője ismertette - a bejelentések után a mentők, tűzoltók és a rendőrség egyidejű szükséges összehangolt mozgósítását lehetővé tevő - rendszer kiépítésének menetét és működését. Eddig 2,5 millió hívást fogadtak. Sajnos a hívások több mint 70%-a fals, intézkedést nem igénylő volt. Ezért a kormány úgy határozott, hogy szét kell választani a hívás fogadást és tevékenység irányítást. A hívásokat a legtöbb idegen nyelven is pillanatokon (5 másodpercen) belül fogadják és szükség esetén azonnal mozgósítják a készenléti szerveket hathatós segítség nyújtásra. A 112-es Nap szeptember 24-én jó alkalom volt, arra is, hogy a nyilvánosságot szolgáló a lakosság felvilágosítását célzó oktató tevékenységet népszerűsítsék. Szeptemberben társadalmi célú reklámkampány folyik. A KIFU elnökétől megtudhattuk, hogy a Digitális Nemzeti Program keretein belül a munka eredményesen folyik. Több modernizációs rendszer bevezetése tovább szolgálja majd a lakosság kényelmét.

IMI 2 Magyarországi Információs Nap
A XXI században új, nehezebb körülmények közé került a gyógyszeripar, az egészségügyi ellátás. Célszerűen tervezetten, szélesebb összefogással lehet, kell, ezen javítani. Az innovatív eszközök felhasználásának szükségessége kiemelkedő szerepet kap. Ezt célozza az a nemzetközi összefogás, amelyet 2008-ban szerveztek meg, indítottak el - az IMI (Innovative Medicines Initiative). Az első szakaszban az IMI 1 mintegy 2 milliárd Eurós költségvetéssel szép sikereket ért el.  46 projektben 714 akadémiai kutatószervezet több mint 6000 kutatója vett részt. Sok esetben közreműködők voltak gyógyszerügyi szabályozó hatóságok. A projektek többségében betegek is aktív szerepet kaptak. 23 betegszervezet pedig mint jogi partner vett részt a közös munkában. A 2014-től 2020-ig terjedő IMI 2 programidőszakában összesen 3,3 milliárd euró összegű támogatás áll majd rendelkezésre. Ezt az egészségügyi innovációra és annak eredményeihez történő hozzáférés javítására kívánják fordítani.  Elvárás, hogy olyan új megoldások lássanak napvilágot, amelyek nem kizárólag a gyógyszer fejlesztési folyamatát célozzák, hanem átfogó, személyre szabott terápiát nyújtsanak a betegnek.
Megfelelő kezelést biztosítsanak a megfelelő betegnek, megfelelő időben. A lehetőségek megismertetésére a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)-, az IMI -, az Európai Gyógyszergyártók Szövetségének Föderációjának (EFPIA), valamint az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) és vezetőinek szervezésében és részvételével ,,IMI 2 Magyarországi Információs Nap''-ot tartottak. A szeptember 25-i rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. A köszöntőt, nyitóbeszédet Spallaer Endre, a NIH elnöke tartotta. Az első három, fő előadásban először Prof. Maria Bearitz Da Silva Lima, az IMI Tudományos Bizottságának portugál elnöke az IMI szerepét és küldetését ismertette.
Esther Shenker, PhD, IMI kutatási projekt vezető, a Servie Neuropszichiátriáján dolgozó munkatársa, az EFPIA képviselőjeként a megfelelő megelőzés és kezelés fontosságáról és a Közép-Kelet Európában elért eredményekről beszélt. Dr. Jakab Zoltán at AIPM elnöke hazánk kiemelkedő stratégiai jelentőségét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a magyar partnereknek minden adottságuk meg van, hogy kivegyék részüket a globális gyógyszeripari innovációban. Jó esélyük van arra, hogy jelentős IMI anyagi támogatást élvező projektek szereplői legyenek. Az egész napos rendezvény nagyszámú résztvevője képet kaphatott az IMI 2 program terveiről. Sőt, tevékeny részesévé válhatott, ötletekkel szolgálhatott annak formálásához. A XX század az informatika fejlődésének világa volt. A XXI század az élettudományáé. A megváltozott körülmények új kihívásokat jelentenek. Sokkal szélesebb összefogást, új szereplők bevonását is szükségessé teszik. Együttműködésre sarkallják a gyártókat, hatóságokat, szolgáltatókat, betegszervezeteket és mindazon szereplőt, akik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek hosszabb, egészséges, aktív életet élhessenek. A lehetőség adott, élni kell vele.

2014. szeptember 26.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az A Magyar Sclerosis Multiplex Társaság önkéntesek jelentkezését várja októbertől induló Mentor Programjához c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 19.
- A Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága megküldte szerkesztőségünknek az Alzheimer Világnap (2014. szeptember 21.) c. sajtóközleményt.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a FESZ - a betegek teljeskörű, objektív tájékoztatásáért c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 17.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Nincs megoldás, ha nem beszélünk róla! c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az A hazai gyermek-egészségügyi rendszer egyenlőtlenségei ellenére a betegek nagy része megkapja a szükséges kezelést c. sajtóközleményt.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Szerkezetváltás a B. Braun csoportnál c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 16.
- A Corpus Communications megküldte szerkesztőségünknek az Uniós támogatással készül a modern és sokoldalú teleradiológiai rendszer c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 14.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek a Limfóma Világnap 2014 - Fókuszban a bizonyítékokon alapuló orvoslás c. sajtóközleményt.
- A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. megküldte szerkesztőségünknek a Mobilalkalmazásban a segítség - Használja elsősegélynyújtáskor! c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 12.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Járóbeteg szakellátási kongresszus Balatonfüreden c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 11.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Felelős átláthatóság a betegekért c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 9.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Új, innovatív magyar magánkórház, a Duna Medical Center c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 6.
Sajtótájékoztatón jártunk:

MSD - USP
Az MSD Pharma Hungary Kft. és az UPS Healthcare Hungary Zrt. szeptember 3-án nyitotta meg az MSD regionális disztribúciós centrumát (RDC), az USP budaörsi központjában. Az RDC átadásán, a mintegy 60 meghívott vendég egy óriási modern raktár területén lehetett vendége a házigazdáknak, Thomas Straumitsnak, az MSD ügyvezető igazgatónak és Magyari Évának, az UPS vezérigazgatójának. Utóbbi szólította a raklapokra épített pódiumra a díszvendégeket. Elsőként Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere fejezte ki örömét, hogy a válság utáni időszak beköszöntével városa újabb jelentős beruházással gyarapodott. A vendéglátók arról számoltak be, hogy cégeik milyen sikeresen működnek világszerte és hazánkban. Elmondták, hogy együttműködésüknek az a célja, hogy jelentősen egyszerűsítsék és felgyorsítsák a betegek hozzáférését az MSD innovatív gyógyszereihez és vakcináihoz. Közép-Kelet Európa 14 országában és hazánkban. Majd Sándor Marianna, az Euromedic Pharma Zrt.
vezérigazgatója, Dr. Poór Gyula, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke és Dr. Kovács Attila, az ÁNTSZ helyettes országos tisztifőorvosa kapott szót. Mindnyájan sok sikert kívántak és méltatták szakterületük és az együttműködőkkel kialakult kapcsolatuk fontosságát az egészségügy javításának érdekében. A vendégek a szigorú szabályzatok betartásával vezetett túrán kaptak részletes magyarázatott a hatalmas modern raktár működéséről. Köztük az ország legnagyobb validált pharma-hűtőkamrájáról. A nemzeti szalag átvágásával megnyitott raktár ünnepi eseménye a szabadban felállított sátrakban piknikkel fejeződött be.

2014. szeptember 3.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Felelőtlen fesztiválozók - kevés az információ a nemi úton terjedő betegségekről c. sajtóközleményt.
2014. szeptember 2.
- Az ACNielsen Piackutató Kft. megküldte szerkesztőségünknek az A recept nélkül kapható fogyasztó szerek kiskereskedelmi forgalmának alakulása c. sajtóközleményt.

 
2014. augusztus

2014. augusztus 18.
- A Kulcsszó.hu megküldte szerkesztőségünknek az Egészségügyi tartalommarketing fejfájás nélkül c. figyelem felhívó írását.
2014. augusztus 17.
- Az ACNielsen Piackutató Kft. megküldte szerkesztőségünknek az A recept nélküli szerek kiskereskedelmi forgalma 7 százalékkal emelkedett az első félévben c. sajtóközleményt.
2014. augusztus 7.
- A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. megküldte szerkesztőségünknek a Felmérés az orvosok fizikai bántalmazásáról c. sajtóközleményt.
2014. augusztus 6.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a 16 nyertes a K&H gyógyvarázs 11. országos pályázatán c. sajtóközleményt.
2014. augusztus 5.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek a Magyar kutató nyerte el a FENS-díjat c. sajtóközleményt.

 
2014. július

2014. július 25.
- A Kék-Ezüst Kommunikáció megküldte szerkesztőségünknek a Zöldszám a daganatos betegekért c. sajtóközleményt.
2014. július 10.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Európai Uniós és ágazati forrásokkal a gyógyszeripari innovációért c. sajtóközleményt.
2014. július 3.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Tovább szigorodó etikai szabályok a gyógyszeriparban c. sajtóközleményt.
2014. július 2.
- A Morpho Communications megküldte szerkesztőségünknek a 46. Kékszalag a mellrák jegyében c. sajtóközleményt.
2014. június

2014. június 29.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Tabu, ami megdönthető!
 A 40 éve működő Nemzetközi Kontinencia Társaság 7 éve rendezi meg minden évben, június végén hivatalos Világhetét. A Magyar Kontinencia Társaság (MKT) ehhez csatlakozva az idén a kismamák egészségmegőrzésére, a vizelettartási nehézség megelőzésének konkrét gyakorlati lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Az inkontinencia minden korosztálynak okoz komoly problémákat. Sokan szalonképtelennek tartván igyekeznek szőnyeg alá seperni, szégyellik, titkolják, rejtőzködnek. Ezért nehéz megállapítani, hányan is szenvednek állandóan, vagy csak átmenetileg is ebben a betegségben. Áldott állapotban és a szülés után is gyakran előfordul, tulajdonképpen ennek az időszaknak természetes velejárója. Előfordulását legalább 30%-ra teszik. Fontos, hogy a kis- és fiatal mamák orvoshoz, védőnőhöz forduljanak, mert megtudhatják, mit kell tenniük, és a megelőzhetőségre is kaphatnak jó tanácsokat. Mégis a betegségben érintettek csak jó, ha fele jelzi ezt orvosának, vagy védőnőjének. A Világhét jó alkalom arra is, hogy hangsúlyozza, nem csak az érintettek szenvednek tőle, hanem környezetükre is negatív hatással van. Ez főként abból adódik, hogy megváltozik a beteg viselkedési módja, idegessé válik, elszigetelődik. Különösen az anyák esetében jelent ez nagy veszélyt a kis gyermekük helyes gondozásában. Az anya problémája minden csillapítás nélkül azonnal megjelenik a kisbaba életében, fejlődésében gátló tényezővé válik. Június 27-én a Bethesda Kórházban sajtófogadásra került sor. Prof. Dr. Szabó László, a MKT elnöke, Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálat megújításáért felelős volt miniszteri biztos, Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és Sándor Judit, az SCA ,,Care of Life'' programjának képviselője tartott tájékoztatót. Az MKT elnöke, aki maga is gyerek orvos ismertette a betegség tüneteit, gyógyításának lehetőségeit.
A védőnőszolgálat feladatairól és lehetőségeiről Bábiné beszélt. A főigazgató mint házigazda a kórháza szerepéről és terveiről is szólt. Sándor Judit cége jelentős társadalmi segítség nyújtásának gazdag tárát és a Bethesda Kórházhoz fűződő tartós kapcsolatáról számolt be.

Szűrővizsgálatok a Budai Egészségközpontban
A Budai Egészségközpont (BE) 2013-as évi tevékenységéről tartott sajtótájékoztatót Kiss András marketing és értékesítési igazgató, valamint Dr. Nagy Judit orvosigazgató és szűrővizsgálati programvezető, június 5-én. A BE Budapest egyik - talán a legjelentősebb - magánegészségügyi szolgáltatója. 125 ágyas gerincsebészeti centruma a legnagyobb országunkban. Az egészségügyi szolgáltatások széles palettáját kínálja pacienseknek és hazai és multinacionális vállalatoknak.130 kiváló szakember 45 betegség gyógyításában és diagnosztizálásában áll, a legmodernebb eszközökkel felszerelve családias és elegáns környezetben készen, hogy segítse a gyógyulást és végez szűrő vizsgálatokat. A nagyon népszerű Optimum szűrőprogramjuk mellett bevezették a részletesebb és átfogóbb Prémium csomagot is. Ez utóbbinak a 2013-ban mintegy 800 esetéről hangzott el részletes, statisztikai adatokat tartalmazó előadás. A protokoll nagyon sok vizsgálatot tartalmaz. Kiterjed az emésztőrendszer működésétől kezdve a
szív- és érrendszeri rizikófelméréseken át a daganatos betegségek lehetséges voltának felderítésére is. Sokszor, szinte mindig, derül fény olyan kisebb- nagyobb rendellenességekre, amelyekben gyors egyszerű beavatkozással a komolyabb baj elkerülhető. A leggyakrabban a bőrön és nyálkahártyán találtak jó indulatú elváltozást. Ezt a lúdtalp és látás problémák előfordulása követte. Igen gyakori a stressz és a helytelen táplálkozás okozta anyagcsere-, táplálkozási és endokrin betegségek előfordulása is. Olyan esetük is volt, amelyben egyenesen életmentőnek bizonyult az időben szerzett diagnózis. A rosszindulatú daganatok gyanúja esetén, saját költségükre teljes vizsgálatot végeznek, nem hagyják magára a beteget. A szűrés a megelőzés leghatékonyabb és sok esetben egyetlen eszköze. Igaznak bizonyul a jelszó: ,,Menedzserszűrés - nem kötelező, de ajánlott!''. Egyértelműen kitűnt, hogy nem csak az egyes emberek szempontjából fontos, hanem a vállalat működése szempontjából is haszonnal jár. A BE 2001-es működésének megkezdése óta, 230 vállalti partnernek és százharmincezer magán paciensnek végzett szolgáltatást és sokuknak nyújtott utógondozást is.

2014. június 11.
- A WELL PR Ügynökség megküldte szerkesztőségünknek az Új honlap vesebetegeknek c. sajtóközleményt.
2014. június 6.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Az Év Gyógyszere - 2013
A Janssen pszoriázis elleni készítményének ítélték a 2013 év gyógyszere megtisztelő címet. A pikkelysömör (pszoriázis) egyike a leggyakoribb krónikus gyulladásos betegségeknek. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de korszerű kezelésekkel hosszú távon is tünet mentesíthető. A kórban szenvedők, bár betegségük nem ragályos sokat szenvednek kirekesztettségükben. Sokszor társbetegségek is súlyosbítják elszenvedőiknek élet körülményeit. Az díj átadás alkalmából Prof. Dr. Sperlágh Beáta, az Magyar Kísérletes és klinikai Farmakológiai Társaság főtitkára hirdetett eredményt. Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, a Szakmai Bíráló Bizottság Elnöke ismertette a zsűri indoklását. Az első díjas termék originális, kedvezően alkalmazható, a betegek együttműködését, elégedettségét is elérte. A döntésben az is nagy szerepet játszott, hogy költséghatékonysági szempontból is jól vizsgázott. Az eseményen résztvevők ezután Prof. Dr. Kárpáti Saroltától (Semmelweis Egyetem) és Prof. Dr. Szegedi Andreától (DE OEC) kaphattak képet a pikkelysömör betegségről, kezeléséről és a kezelésében újat hozó szer tudományos hátteréről. Dr. Gyulai Rolland (PTE) előadásában arról beszélt, hogy mit jelent a Janssen készítménye a betegeknek és az őket gyógyító orvosoknak. Az új típusú, biológiai terápia reménysugár a betegek életében. Az elmúlt öt évben több mint 3 ezer esetben alkalmazták és az eredmények kiválóak. Május 26-án a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepélyes tudományos ülés keretében Andreas Woitossek ügyvezető igazgató vehette át a kitüntetésért járó érem-plakettet. A Janssen Pharmaceutical vállalat több mint nyolcvan gyógyszerét alkalmazzák világszerte. A cég hazánkban már harmadszor részesült a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság által alapított díj legmagasabb elismerésében.

Innováció az élettudományokban 
Ezt a címet adta a Bayer Hungária Kft. ez évi első sajtótájékoztatójának.  Dr. Gerhard Waltl, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a résztvevőket, ismertette, kifejtette értelmét cége missziójának - ,,Science For A Better Life'' (Tudománnyal A Jobb Életért). Ezúttal önálló előadás nélkül adta át munkatársainak a lehetőséget, hogy ők számoljanak be cégük eredményeiről azokon a területeken, amelyekben a Bayer világra szóló sikereket mondhat magáénak. Ezek mind megvalósulnak, alkalmazhatóak hazánkban is. Csorba Csaba ST és OSR product manager a csávázószerek biztonságos használatáról és egy új szerkezet az ,,easy Flow'' újszerű, biztonságos, folyadék adagolási módszereiről beszélt. Dr. Aladics Balázs, értékesítési és marketing vezető, Animal Health Divízió a szúnyogok által terjesztett halálos kór megelőzésére, kezelésére kidolgozott ,,Védelem Kívül-Belül'' sikeres, a kutyák életét mentő eljárását ismertette. A cég, nagyszámú a legsúlyosabb betegségek ellen alkalmazott innovatív gyógyszereinek, hazánkban már kutatási stádiumban is használt szerek eredményességéről beszélt Dr. Faragó Katalin, orvos igazgató. Nagy sikert aratott Dr. Krasznai Zoárd, Ph. szülész-nőgyógyász, Dr. Kadarkai Sándor orvostanácsadó és Liska Vehling üzletágvezető együttes a „Terhesgondozás a 21. század elvárásai szerint” című előadása. Számos kérdésre adtak választ, a gyermeket váró édesanyák helyes táplálkozási módjáról. Azoknak a fontos alkotórészeknek és kiegészítőknek a beviteléről, amelyekkel a fejlődési rendellenségek megelőzhetők. A beszámolók körét Dr. Peller Sándor, az orvostudományok kandidátusa, sugárvédelmi szakértő, Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet nyugalmazott fő- igazgatója, egyetemi docens, jelenleg az OSSKI Orvosi alkalmazások Sugárvédelmi Munkabizottság vezetőjének a lakosság sugárterhelésének alakulásáról, világ és hazai helyzetéről szóló áttekintő előadása zárta.  Ehhez csatlakozott még a Bayer működésének sokirányúságát igazoló, Dr. Markó Zoltán regionális marketing managernek a cég sugárzás területén alkalmazott innovatív eszközeinek és eljárásainak bemutatása.


 
2014. május

2014. május 30.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Minden napot gyermeknappá kell varázsolnunk! c. sajtóközleményt.
2014. május 26.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Kedvenc Patikám
Negyedszer indul útjára az eddig is nagy sikert arató kampány sorozat. A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének vezetői - Dr. Mikola Bálint, elnök és Dr. Samu Antal, alelnök - május 21-i sajtótájékoztatójukon jelentették ezt be. Célja: felmérés által képet kapni arról, hogy a lakosság mennyire elégedett a patikai szolgáltatásokkal. A betegek érdekeit jobban megismerve olyan minőségi fejlesztéseket eszközölni, amelyek által közelebb kerülhetnek a szolgáltatást nyújtók a felhasználókhoz. A tájékoztató résztvevői áttekintést szerezhettek a gyógyszerészi tevékenység jelenlegi helyzetéről és a tervezett, az egészségügyi ellátást szolgáló további, kedvező változtatásokról. Az előadók kitekintést adtak a más országokban már elismerten, eredményesen működő gyógyszerészi gondozás módszereiről, praktikumáról.  Most nálunk a gyógyszerészek, orvosok és egyéb egészségügyi szolgáltatók egyeztetett irányelveket dolgoztak ki a 15 leggyakoribb betegség kezelésére. A nálunk is 2005 óta sikeresen működő gyógyszerészi gondozás, ezek gyakorlatba ültetésével tovább bővülhet. Rövidesen 50 gyógyszertár már alkalmazza, hogy tapasztalatokhoz lehessen jutni. A tájékoztatón jelen lévő Dr. Hodossy Lajos elmondta, hangsúlyozta, hogy orvosként, valamint gyógyítást szolgáló termékeik forgalmazójaként mennyire fontosnak tekinti a gyógyszerészek munkáját. Torjai Gábor ügyvezető igazgató a ,,Kedvenc Patikám'' kampányoknak, mint állandó lebonyolító szervezője ismertette az idei feltételeket. Szavazni szeptember 30-ig lehet postai úton, patikákban található szórólapokon és internet által (www.kedvencpatikam.hu). Akár anonim módon is. A nevüket megadott szavazók közt értékes ajándékokat sorsolnak ki. A sajtótájékoztatón az előadók nagy számú kérdésre adtak választ. Világos kép rajzolódott ki a gyógyszerészet jelenlegi helyzetéről, a gyógyszerellátás problémáiról. És az is kitűnt, hogy a gyógyszerészek készek sokat, még többet tenni a hazai egészségügy helyzetének javításáért. 

Városligeti Gyermeknap
Budapest Főváros Önkormányzata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) megalakulása óta rendezi, támogatja a Városligeti Gyermeknapot. Ez lesz a 24. Az idei dátum május 24-25. Az ingyenes rendezvény igen népszerű. Tavaly csaknem 400.000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.
Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Dr. Edvi Péter, a NGYSZ elnöke május 22-én közös sajtótájékoztatót tartott.
Ismertették nagyvonalakban, hogy milyen dús program vár a gyermekekre, felnőtt hozzátartozóikra. Szinte felsorolhatatlan a két nap esemény-kínálata. A rendezvény elsődleges célja, hogy értelmes és kulturált szórakozási, tanulási és sportolási lehetőséget nyújtson a gyermekek, fiatalok és családjaik számára. A rendezők abban bíznak, hogy a gyermekek érdeklődési körüknek megfelelően további ötleteket kapnak a küszöbön álló nyári szünidő hasznos eltöltéséhez. Az NGYSZ az idén is biztosítja, hogy ne csak a budapestiek, hanem a vidékiek és a Kárpát medence magyar lakta területének, főként nehéz sorsú kis lakói is csatlakozhassanak, a garantáltan gyermek mosolyt is hozó rendezvényhez. A támogatók, kiállítók, műsort adók, játékos- sport rendezvények szervezőinek felsorolása szinte lehetetlen. A tájékoztató alkalmával Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója és Hesz Tamás, a Mercedes-Benz Hungária Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója kapott lehetőséget arra, hogy elmondhassa cégeik miért és mivel támogatják a gyermeknapot. Külön térképes brosúra áll a látogatók rendelkezésére, hogy a számukra leginkább kívánatos program helyszínét, idejét megtalálhassák. A sajtótájékoztatón Tarlós István felkérésére nyilvános kérdések nem hangzottak el. Ő adott egy Tv-nyilatkozatot. A többi előadó válaszolt egyénileg feltett kérdésekre. A kétnapos rendezvényen összesen 44 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. A Városligeti Gyermeknap talán a legnagyobb rendezvény, amelyet rendszeresen tartanak Magyarországon. 
Az idei is bizton hozzá járul, hogy a jövő embereit méltón megünnepelhessük.

Melanoma
A Magyar Dermatológiai Társulat hívta sajtótájékoztatóra május 22-én, az első igazán meleg napon az egészségügyi szakújságírókat. Rendezvényük céljának azt választották, hogy a melanóma kialakulásának szempontjából legveszélyesebb időszak, a nyár kezdetén jó tanácsokkal lássák el a napozás szerelmeseit. Felhívják a figyelmet a korai felismerés, a szűrés fontosságára. Olyan hasznos tippekkel szolgáljanak, amelyek mindenki számára megszívelendők a napos nyári időszakban. Két előadás hangzott el: Dr. Lengyel Zsuzsannának, a Pécsi Egyetem bőrgyógyászának, klinikai onkológusának ,,A Malignus melanoma diagnosztikája és prevenciója'' és Dr. Oláh Juditnak, a Szegedi Egyetem docensének, bőrgyógyászának, klinikai onkológusának ,,Ártalmatlan anyajegy, vagy életveszélyes daganat?'' címmel. A számos ábrával illusztrált prezentációkból sokat meg lehetett tudni erről a veszélyes betegségről. Leginkább a fehérbőrű lakosságot fenyegeti. Világszerte egyre nő a melanoma gyakorisága és egyre több fiatal áldozatot szed. Bár a bőr elváltozás könnyen felismerhető, időben szakorvoshoz fordulás esetén, kimetszéssel szinte százszázalékosan gyógyítható.
Előrehaladott állapot gyógyításában az utóbbi években értek el eredményeket, mégis szomorúak a statisztikai adatok.
Hazánkban évente 1700-2000 új beteget regisztrálnak, és mintegy 400 haláleset következik be. Elhangzott, hogy mit és mennyit tett és tesz a Társaság az ismeretek terjesztéséért A sajtóbeszélgetést elnöklő Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke is hangoztatta, hogy a lakosság felvilágosításával, amelyben a médiának is nagy szerep jut, érhetünk el javulást. A Vágó Piros által moderált, a Budapest Music Center III. emeleti, napos tetőtéri rendezvénytermében elhangzott sok jó, hasznos tanács a megelőzésre. Közülük a napozás időpontjának, tartalmának helyes megválasztását. Az öltözék és fényvédő krémek megfelelő alkalmazását. És nem utolsó sorban a szoláriumozás kerülését emelték ki.

2014. május 20.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az Átfogó partnerséget kötött a klinikai kutatások területén a Quintiles és a Biogen Idec c. sajtóközleményt.
2014. május 19.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek a Május 17. - Hipertónia Világnap c. sajtóközleményt.
2014. május 18.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól
A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke, Dr. Dénes Tamás és Kiss Katalin, a Szinapszis Kft. kutatás vezetője tartott sajtótájékoztatót május 13-án. A 2013-as évi felmérésük adatai alapján mind az orvosok, és mind a betegek részéről az az igény, hogy a hála pénzrendszer szűnjön meg. Az orvosok megalázónak tartják, de a jelenlegi fizetésük mellett megszüntetését még nem látják reálisnak. A betegek is úgy érzik, hogy kényszerből, ellátásuk vélt javítása érdekében élnek vele. A lakosság nagy része, 76%-a szerint a ,,saját orvos választása gyakorlatilag csak hálapénzzel lehetséges a mai magyar egészségügyben''. Az elmúlt négy évben számos pozitív változás történt az egészségügyi bérrendszerben. De elkerülhetetlen hogy arányaiban többet költsünk az egészségügyi rendszerre, mert sereghajtók vagyunk ebben a tekintetben. A tájékoztatón ismertették javaslataikat: El kell kezdeni az érdemi vitát egy hálapénzmentes egészségügyről, amiben a beteg végig tud menni a gyógyulás folyamatán félelem/hálapénz vagy egyéb más sarc nélkül. A hálapénzmentes egészségügy alapja a bérrendezés. Az orvosi bértábla nettó 275.000 Ft-tól kell, kezdődjön ahhoz, hogy élhető életpályáról beszéljünk. A szakmai előmenetellel arányosan az alapbérnek emelkednie kell. Oktatóinkat kiemelten meg kell becsülni. Az orvosképzés minőségbiztosítását be kell vezetni. A betegeknek joga van ahhoz, hogy a félelem nélkül gyógyuljanak egy tiszta és átlátható egészségügyben. Joguk van látni a minőségi mutatókat, statisztikákat. Az egyén felelősségének előtérbe helyezése az egészségügyi rendszer hatékony működésében. Az elkezdett, a ,,megelőzésre'' vonatkozó programok kiterjesztése. Legkésőbb a kormányzati ciklus végére ki kell alakítani azt a keretrendszert, amely mentén a hálapénzrendszer megszüntetése lehetséges. Az ,,extra'' szolgáltatások megvásárlásának lehetőségét meg kell vitatni. Saját orvos választásának igényére megfelelő választ kell adni. Meg kell vitatni, hogy a mindenki számára megalázó hálapénz helyett hivatalos formában van-e lehetőség a sajátorvos választásra. Az MRSZ mindenkit kér és mond köszönetet törekvésének támogatásáért. ,,Hogy legyen, ki ápolja Önt és gyerekeit is!''

KocsmaDent
A Rák Ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány hívta az újságírókat május 14-én, a Mr&Mrs Colombo Étterem- Sörözőbe. Céljuk a szájüregi rák szűrésének fontosságára való figyelemfelhívás volt. Mint tájékoztatójukból kiderült, ennek a súlyos és nem is olyan ritka betegségnek három rizikófaktora közül kettő a kocsmához is köthető: a dohányzás és az alkoholfogyasztás! A főként férfiaknál előforduló kór halálozási száma az elmúlt ötven évben drámaian növekedett. Ma hazánkban évente mintegy 3000 embernél fedeznek fel szájüregi rákot, akik közül megközelítőleg 1700 hal meg. Világelsők vagyunk. Pedig ez az egyik legkönnyebben felfedezhető, szűrhető daganatos betegség. Dr. Németh Andrea fogszakorvos ezt látványosan a helyszínen is bizonyította. Gyors és pontos diagnózisa a vállalkozó hölgynél negatív volt. A közel 30 éve eredményesen működő Alapítvány most felhívással fordul a magánpraxisú fogorvosokhoz hogy ,,Három percet egy életért'' kampányához csatlakozzanak. A ,,Megyünk'' című 10 ezer példányos magazinjukban közzé teszik azoknak a fogorvosoknak címét, akik felajánlják, hogy ingyen megvizsgálnak naponként 2-3 szűrésre jelentkezőt. Nemcsak a remek cseh söreiről ismert pincehelységnek köszönhette, a baráti, családias hangulatot a komoly, fontos témájú találkozó. Hanem elsősorban Sári Edina, kommunikációs vezető profi szervezésnek. Sorsolás útján talált gazdára a Gellért Gyógyfürdő által felajánlott szájzuhany kezelési bérlet. Valamint Rippel-Simó Vivien szépségkirálynőnek, az Alapítvány jószolgálati nagykövetének Sári Edinával együtt írott könyve is. Magyarország első rákellenes civil szervezete ezúttal is bizonyította elhívatottságát, vállalt elkötelezettségét a hazai egészségügy javítása érdekében.

2014. május 16.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az SM betegek cipőjében egész nap a Westendnél - Koordinációs zavarral a séta sem egyszerű c. sajtóközleményt.
- A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportja megküldte szerkesztőségünknek a Kiderült, mitől és mennyire stresszesek a magyar munkavállalók? c. sajtóközleményt.
2014. május 13.
- A Young & Partners megküldte szerkesztőségünknek az SM betegek cipőjében - Koordinációs zavarral a séta sem egyszerű c. sajtóközleményt.
2014. május 11.
Sajtótájékoztatókon jártunk:

Anyák Napja - Anyák Háza
Anyák napjához közeli időpontban, április 28-án tartott sajtótájékoztatót a Bethesda Gyermekkórház (BGY). Itt jelentette be Dr. Velkey György, a BGY igazgatója annak az Anyaotthonnak az építésének kezdetét, és mutatta tervrajzait, amelyet az égésszenvedett gyermekek mamáinak készítenek. Így lehetőség lesz arra, hogy a kórházi kezelése alatt, az aggódó édesanyák jelenlétükkel is segíthessék kis sérültjeik gyógyulását.  Ennek érdekében, ennek fontosságáról beszélt és kért támogatást Kováts Adél, Kossuth-díjas színművész, a Bethesda Anyaotthon jótékonysági nagykövete. A BGY 2002 óta ad helyszint az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központnak. Azóta a központ ambulanciáját és kórházi egységeit a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel. Évente mintegy 300 égési sérülést szenvedett gyermeket szállítanak ide, közülük 70-re tehető azok száma, akiknek intenzív kezelésre van szükségük. Jaksa Petra, egyetemi hallgató, ezüstérmes önkéntes tűzoltó, katasztrófavédelmi szakember a leggyakrabban előforduló égési esetekről és a balesetek bekövetkeztésekor a szükséges tennivalókról beszélt. Boros Zsuzsa, a Bethesda Gyermekkórház PR-referense, a prevenciós csapat tagja előadásában a megelőzhetőség elengedhetetlen fontosságára hívta fel a figyelmet. Mondott megszívelendő gyakorlati tanácsokat.  Sándor Judit, az SCA ,Care of Life'' programjának képviselője már régóta tartó és folyamatos segítő készségükről nyilatkozott. Vidor Eszter, a Nemzeti Beteg Fórum választmány tagjaként volt jelen és cégének 200 ezer forintról szóló képletes csekkjét nyújtotta át a BGY igazgatójának. A sajtó eseményen sok hasznos tájékoztatás hangzott el a gyermek égési balesetek megelőzhetőségéről, a bekövetkezett baleset esetén szükséges legfontosabb tennivalókról. Minden előadó résztvevő arra kért segítséget, szólított fel, hogy anyagi hozzájárulással minél többen segítsék a szerencsétlenül járt gyermekek gyógyulását. Az Anyaotthon minél előbb épülhessen fel! A Bethesda Kórház Alapítvány számlaszáma és az 1%-os felajánláshoz szükséges adószáma az alpitvany@bethesda.hu elérhetőségen kérhető.

Május - Fokozódó UV sugárzás
Az idén is május elején, 7-én tartotta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület (NTT) immár hagyományosnak nevezhető tavaszi, tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatóját. Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket. Majd, Dr. Kissné Dr. Horváth Ildikó, az EMMI Egészségpolitikai Főosztály vezetője méltatta az OMSZ fontos, egészségügyben is nélkülözhetetlen munkáját, szolgáltatásait. Rámutatott, hogy a szolgálat szó itt a mentéssel is helyettesíthető, a katasztrófák, káros hatások megelőzését jelenti. A tudományos nap programjáról Dr. Páldy Anna, a NTT elnöke adott tájékoztatót. Tölgyesi László, az OMSZ Informatika és Módszertan főosztályvezetője egy új alkalmazást mutatott be. Széles körben vált elérhetővé mobileszközökön az UV előrejelzés és figyelmeztetés lehetősége. Ennek adat tartalmát és gyakorlati alkalmazásának előnyeit ismertette. A jelenlévő számos újságíró és TV társaság ezt követően az UV sugárzás nélkülözhetetlen fontosságáról és káros mellékhatásiról hallgathatta meg a legaktuálisabb, legfrissebb információkat. A Tudományos ülés témái és előadói az alábbiak voltak: 
Az UV sugárzás és az egészség a klímaváltozás szemszögéből az IPCC 5. jelentése alapján, Dr.Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet, UV figyelmeztetés - az OMSZ szolgáltatása, Tóth Zoltán, OMSZ, A napsugárzás ártalmai a bőrön: mit tanácsol a bőrgyógyász? Dr. Wikonkál Norbert, MD. PhD. med. habil. SE ÁOK Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, Veszélyes-e a szolárium használat a lakosság kockázat érzékelése tükrében?  Bakos József, Országos ,,Frédéric Joliot-Curie'' Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, Az UV-sugárzás ártalmai az onkológus szemszögéből, Prof. Dr. Liszkay Gabriella, Ph. D., bőrgyógyász-klinikai onkológus, Országos Onkológiai Intézet, Az UV sugárzás kockázatainak csökkentése Ausztráliában, Velkey Kinga, Semmelweis Egyetem, Az UV sugárzás kockázatainak csökkentése Magyarországon, Antal Z. László, MTA TK Szociológiai Intézet Különösen megszívelendő, fontos tudni, hogy az UV sugárzás egyes hatásai - elsősorban a rákkeltő hatás - az emberi szervezet számára közvetlenül nem érzékelhetők! Ezért javasolt mindenkinek, aki a nyári hónapokban a szabadban tartózkodik, hogy rendszeresen figyelje az UV sugárzásról szóló tájékoztató adatokat, elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján vagy most már a személyre szabható METEORÁ-n. 

Kiderül a savanyú igazság!
Népbetegséggé vált a fogzománckopás. Ez derült ki a Magyar Fogorvosok Egyesület (MFE) és a GlaxoSmithKline (GSK) „Pronamel - Fogkopás” kutatásának eredményeiből. Amelyről május 7-én sajtófogadáson számoltak be a Fogasházban. Még a kétezres évek elején is csak elvétve találkoztak a fogorvosok pácienseiknél a fogzománckopás jelenségével, addig ma már minden negyediknél. Egyértelművé tehető, hogy a táplálkozási szokások megváltozásának köszönhető. A savas hatású táplálékok és élvezeti szerek okozzák. A fogzománc nem tud regenerálódni és elindul a saverózió okozta visszafordíthatatlan folyamat.   A táplálkozásból adódó káros mellékhatások legfőbb ,,tettesei"" a szénsavas üdítőitalok, a citrusfélék az alma, a bor és a kávé.
Betegségből adódóan a szájba kerülő gyomorsav révén, bulimia, emésztési zavarok vagy a reflux útján is létre jöhet a károsodás.  Dr. Gera István, a MFE elnöke ismertette a felmérés folyamatát. Egész országra kiterjedően ötven fogorvos végezte. Elmondta, hogy csak a fogorvosok képesek a korai stádiumban felismerni e kórt. Rámutatott, hogy szakszerű felügyelettel, bizonyos szabályok betartatásával elkerülhető vagy lassítható az eróziós folyamat. Bodon Judit, a Nosalty dietetikusa tanulságosnak tartotta azt a látlelet, amely szerint ,,A népszerű receptoldalon található kipróbált és ellenőrzött receptek'' közel 20%-a tartalmaz olyan saveróziót elősegítő alapanyagot, mint a kávé, a bor, az ecet, a citrusfélék, a szénsavas üdítők, friss gyümölcslevek vagy az alma. Dr. Molnár Katalin, a GSK Consumer Healthcare vezető munkatársának előadásában számos alapszabály hangzott el. Ezek segítségünkre lehetnek: Naponta kétszer mossunk fogat olyan jól beépülő fluoridot tartalmazó fogkrémmel, amely segít visszakeményíteni a felpuhult fogzománcot és megelőzni a fogzománc további kopását.  Az egészséges ételek, különösen a gyümölcsök, saláták fogyasztását nem szabad abbahagyni, de változtatni kell az evési szokásokon: csökkenteni kell azt az időtartamot, amikor az ételekben található savak közvetlen kapcsolatban vannak a fogakkal, valamint meg kell próbálni elkerülni a savas italokkal való öblögetést és kortyolgatást - lehetőleg szívószálat használjunk - és a lehető leghamarabb nyeljük le őket.  Közvetlenül étkezés és ivás után lehetőleg ne mossunk fogat, és lágy sörtéjű fogkefét használjunk. A még hatékonyabb védelem érdekében a fluoridtartalmú fogkrémmel történő fogmosás mellett használjunk fluoridtartalmú szájvizet is. A Vágó Piros által vezetett sajtótájékoztatón azt is bemutatták, hogyan tudják a fogorvosok a kezdődő betegséget diagnosztizálni. Az eljárás egyáltalán nem fájdalmas.  Saját érdekünkben: Éljünk vele!

2014. május 9.
- A VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda megküldte szerkesztőségünknek az Új vezetőség a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetségben c. sajtóközleményt.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek az A Magyar Rákellenes Liga és az Egészség Hídja Összefogás Egyesület közös rendezvénye a Petefészekrák Világnapján c. sajtóközleményt.
2014. május 8.
- A Week N Studio megküldte szerkesztőségünknek az Ötvenmillió forintból képezte dolgozóit a Péterfy Sándor Utcai Kórház c. sajtóközleményt.
- A Noguchi Porter Novelli megküldte szerkesztőségünknek a Népbetegség a fogzománckopás: derült ki a legfrissebb hazai fogkopás kutatásából c. sajtóközleményt.

 
Hír az, amit el akarnak titkolni. Minden más csak hirdetés.

Hírek, információk, pr,  az egészségügy és az egészségipar hírei hazulról


- Írjon, ha közérdeklődésre számot tartó hírt, információt kíván közölni!

Hirdessen a havonta egyszer kiküldött e-mailes hírleveleinkben!

 
2014
I. II. III. IV.
2013
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2012
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2011
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2010
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2009
VI. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2008
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2007
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2006
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2005
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2004
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2003
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I. II. III. IV. V. VI.
2002
VII. VIII. IX. X. XI. XII.
I.
II.
III.
IV.
V. VI.
2001
VII. VIII. IX. X. XI.  XII.
     
IV.
V.
VI.