EüÜzlet banner

 
A szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház járóbeteg szolgáltatásainak fejlesztése
Sajtóközlemény

Szikszó, 2009. augusztus 27. -- A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében 747.725.686 forintot nyert a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház járóbeteg szolgáltatásainak fejlesztésére. Cél egy modern egészségcentrum létrehozása, ahol minimális a várakozási idő, és az egészség a legfontosabb érték. 

A szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházban 2007. év folyamán összesen 161 aktív ágyat szüntettek meg. Ezért az intézmény vezetése a tulajdonos támogatásával úgy gondolta, hogy az ellátási terület lakosságának magas színvonalú egészségügyi ellátásához kapacitásainak átstrukturálásával és új szolgáltatások kialakításával járul hozzá. Fentiek tükrében - a tulajdonos, fenntartó - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében az Aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg szolgáltatások fejlesztésére (TIOP-2.1.3/07/1.). 
A pályázat pozitív elbírálásban részesült, így a 747 millió forintos kórházi beruházás elkezdődött. 

Eredményként a kor igényeinek megfelelően változik a Kórház profilja. Erre szükség is van, hiszen a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház emeltszintű szakellátó tevékenységének ellátási területéhez majd’ 60.000 ember tartozik. 

Az új funkciókkal és struktúrával rendelkező II. Rákóczi Ferenc Kórház célja a definitív és lakosságközeli ellátást biztosító szolgáltatások komplex rendszerének kialakítása. 

A projekt eredményeként a lakosság egészségszükségleteinek megfelelő, széles szakmai profillal rendelkező emeltszintű szakellátó központ jön létre. Az épület és eszközpark, a műszerezettség fejlesztésével, korszerűsítésével olyan komplex rendszer kialakítása a cél, amely egymásra épülő és egymást kiegészítő egészségügyi tevékenységek integrációjával magasabb minőségű és költséghatékonyabb gyógyító-megelőző ellátásokat nyújt. 

A pályázat keretében a jelenlegi szolgáltatási struktúra átalakítása a következő területekre terjed ki: járóbeteg szakellátás, egynapos sebészet, illetve új tevékenységek bevezetése. 

A nappali kórház egy új, modern fekvőbeteg osztály, amely 20 ágyon biztosítja majd olyan betegek ellátását, akiknek kórházi felvételre nincs szükségük. Itt a vizsgálatok utáni néhány órás megfigyeléseket, a mozgásszervi panaszok miatti infúziós vagy az értágítós kezeléseket gyorsan, a beteg szempontjából ideális körülmények között végezhetjük. 

Az egynapos műtéti beavatkozáson (sérvműtéten, visszérműtéten, nőgyógyászai plasztikai műtéteken, szürkehályog műtéten) átesett betegek elhelyezését a korszerű, 15 ágyas fektető teszi lehetővé. 

Új épületben kap helyet a gyógyfürdő. Ez a fürdőmedencével és súlyfürdővel ellátott részleg a mozgásszervi-, illetve egyéb rehabilitációs kezelést igénylő járó- és fekvőbetegek fizikoterápiás jellegű ellátását teszi teljessé. A kórházban ezzel már minden fizikoterápiás-rehabilitációs tevékenység elérhető lesz: masszázs, gyógytorna, elektroterápia, lézeres kezelés, iszappakolás, kádfürdő, tangentor (masszázs-zuhany), vízi torna. 

Az intézmény jelenleg 18 szakrendelővel és 4 gondozóval működik. Az új szakrendelőkkel - angiológia, érsebészet, ortopédia, rehabilitációs szakrendelés - az ellátási területen élő lakosság járóbeteg-kezelése teljes körűvé válik. 

Az otthoni szakápolás elindításával családi környezetben lesz lehetőség a kórházban megkezdett kezelések folytatására. 

A kórház udvarának egy része a pakolóbővítésnek köszönhetően mentesül a gépkocsiforgalom alól. A betegek a rehabilitáció ideje alatt több időt tölthetnek az udvaron sétával, vagy csak a padokon üldögélve beszélgetéssel. Ez a bővítés a kórházba érkező betegek és vendégek számára is biztosítja a gépjárművek biztonságos és közeli elhelyezését, az épületbe való akadálymentes bejutást. 

Kialakításra kerül egy korszerű, könnyen hozzáférhető raktárépület. A raktározást jelenleg hét helyiségben tudja megoldani a kórház.Honlap: www.baz.hu, www.kulcsmagazin.hu, www.borsodmegye.com 
Beküldő: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat  
Az itt megjelentetett adatok hitelességéért az információforrás és nem az Egészségügy + Üzlet tematikus portál szerkesztősége a felelős.
 
 

| Vissza a PR-rovathoz |