EüÜzlet banner

 
Legtöbben testmozgással igyekeznek levezetni a stresszt
Sajtóközlemény

Budapest, 2008. március 4. -- Tízből nyolc magyar felnőtt saját bevallása szerint rendszeresen stresszben él - állapította meg a GfK LHS HealthCare legutóbbi felmérése. A negatív hatások jellemzően munkahelyi túlterheltség következtében jelentkeznek, tartós fennállásuk esetén pedig - egyebek mellett - idegességet, gyomorproblémákat okoznak. A stressz hatásait a többség testmozgással, így sporttal és sétával igyekszik levezetni. 

A szervezetünket érő stresszhatások a szervezet számára lehetnek kedvezőek - előremozdítanak, a megküzdésre serkentenek, az alkalmazkodó készség növelésével pedig pszichés és fizikai állóképességünk javulását eredményezhetik. A negatív stresszhatásokat distressznek nevezzük -mai szóhasználatunkban ezeket a szervezetünket érő kedvezőtlen, erőszakos, kellemetlen ingereket nevezzük stressznek. Feszültséget, szorongást, levertséget okoznak és tartós hatásuk esetén szervi tüneteket is kiválthatnak. 

A stressz napjaink velejárója. A GfK LHS HealtCare 2007-ben a 18 éves és idősebb lakosság körében 500 fő megkérdezésével elvégzett telefonos interjúinak eredményei szerint a lakosság 85 százaléka saját bevallása szerint rendszeresen stressz hatása alatt él, 12 százalék ritkán és csupán 3 százalék nem szokta magát stresszesnek érezni.  
A felnőtt lakosság számára a stressz legkellemetlenebb tünetei közé az idegesség (36 százalék), a feszültség (23 százalék) és a szorongás (14 százalék) tartozik. 

A stressz leggyakoribb kiváltó oka a megkérdezettek bevallása szerint a munkahelyi túlterheltség (23 százalék), a határidők (15 százalék) és magánéleti problémák (9 százalék). Az ilyen állapotban lévők jellemzően minden rossz érzéstől (23 százalék), a kiváltó októl (21 százalék), a feszültségtől (19 százalék) és az idegességtől (14 százalék) szeretnének megszabadulni. 

A túl sokáig és túl erősen ható negatív stressz, valamint a nem megfelelő stresszkezelő készség és képesség következtében pszichoszomatikus jelzések, a későbbiekben pedig betegségek is kialakulhatnak. A tartós stressz leggyakrabban érzékelt fizikai jelzései az idegesség, gyomorproblémák, a tehetetlenség és feszültség, magas vérnyomás, koncentrációs problémák, valamint fejfájás és rossz közérzet. 
 

Stresszhelyzetben leggyakrabban előforduló fizikai jelzések (az adatok az említések százalékában kifejezve) 

idegesség 16 
gyomorproblémák 11 
a tehetetlenség és feszültség 7 
magas vérnyomás, koncentrációs problémák, valamint fejfájás 6 
rossz közérzet 5 

Forrás: GfK LHS HealthCare 

Ezekre a jelzésekre oda kell figyelni és komolyan kell őket venni. A túlfáradási stresszreakció arra figyelmeztet, hogy a megszokott életritmusból ki kell kapcsolódni, csökkenteni kell a stresszterhelést, illetve valamin változtatni kell. Aki nem lép, ahelyett szervezete cselekszik, illetve megbetegszik, így eredményezve egyfajta „kényszerpihenőt”. A nemkívánatos stresszhatásokat, a felgyülemlett feszültséget oldani, kezelni kell.  

A GfK LHS HealthCare felmérése szerint tízből nyolc válaszadó érezte már, hogy mindenképpen meg akar szabadulni a stressztől - ami leginkább a feszültség oldását (20 százalék), illetve a helyzeten való túljutást (15 százalék) jelenti.  

A stresszes állapot enyhülését a megkérdezettek általában abból érzékelték, hogy megnyugodtak (31 százalék), közérzetük jobb lett (27 százalék), megkönnyebbültek (11 százalék).  

A fizikai aktivitás jelentős szerepet kap a stressz leküzdésében úgy az ülő mint a fizikai munkát végzők esetében. Legtöbben a stressztől sporttal, valamilyen testmozgással és sétával (33 százalék) igyekeznek megszabadulni, ám vannak, akik inkább szembenéznek a problémával, és megszüntetik annak okát (15 százalék). A stressz levezetésének gyakori formája továbbá az alvás és a relaxálás (9-9 százalék), de van, aki egyszerűen igyekszik elterelni figyelmét a helyzetről és mással foglalkozik, és van, aki kibeszéli magából a problémát (7-7 százalék). 

Akik nehezebben alkalmazkodnak a stresszhez, jellemzően könnyebben választanak a stressz levezetésére hosszú távon veszélyes technikákat - így dohányzáshoz, vagy kényszeres evéshez folyamodnak (saját bevallásuk szerint 4-5 százalék). 
  

Ön hogyan próbálja oldani a stressz okozta feszültséget? (az adatok az említések százalékában kifejezve) 

Sport, testmozgás és séta révén 33 
Szembenézek a problémával és igyekszem megszünteti a stressz okát 15 
Alvással 9 
Relaxálással 9 
Mással foglalkozom 7 
Kibeszélem a problémát 7 
Eszek egy jót  5 
Elszívok egy szál cigit 4 

Forrás: GfK LHS HealthCare 

A felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet készítette. 

A GfK Csoport 
A GfK Csoport a világ ötödik legnagyobb piackutató vállalata. Tevékenységének három fő területe a következő: Custom Research, Kereskedelem és technológia, valamint Média. A Csoport 90 országban 115 leányvállalattal rendelkezik; árbevétele a 2006. pénzügyi évben elérte a 1.112,2 millió eurót. A jelenlegi mintegy 8.760 alkalmazott megközelítőleg 80 százaléka dolgozik Németországon kívül, közülük 92-en Magyarországon. Honlap: www.gfk.hu  
Beküldő: NetAktív Kommunikációs Ügynökség 
Az itt megjelentetett adatok hitelességéért az információforrás és nem az Egészségügy + Üzlet tematikus portál szerkesztősége a felelős.
 
 

| Vissza a PR-rovathoz |