EüÜzlet bannerTesttömeg-index 
kalkulátor

A testtömeg-index egy az ember testmagassága és testtömeg által kiszámított érték. Kérjük, adja meg adatait, s a Számítás gomb megnyomásával megkapja az Önre jellemző számadatot.
 

Testmagasság:  inchben cm-ben
Testtömeg:  fontban kg-ban
BMI=

 
Amennyiben a kapott érték Megjegyzés: a nagyon magas edzettségi állapotban lévők (testépítők, élsportolók stb.) BMI indexe - az arányaiban is nagyobb izomtömeg miatt - eltér az átlagtól.
<18,5 Ön
túlzottan sovány
18,5 - 24,9 ideális (egészséges) testsúlyú
25 - 29,9 túlsúlyos
30+ veszélyesen túlsúlyos / elhízott

Amennyiben az Ön BMI indexe az ideális értéket mutatja, gratulálunk! Az ideális testsúly fenntartása egyben számos betegség esetén a prefenciót is jelenti. Ebből a szempontból nem kell változtatnia  eddigi étrendjén, s lehetőleg minden nap mozogjon legalább 30 percet.

A 18,5 alatti érték azt mutatja, hogy Ön túlzottan sovány. A diéta nélküli hirtelen fogyás betegség jele lehet! Amennyiben úgy vesztett jelentősen a súlyából, hogy nem végzett fogyókúrát, forduljon orvoshoz!

Az emberek egy csoportjánal a súlygyarapodástól, túlsúlytól való félelem szélsőséges tüneteket, sőt betegséget okoz. Ez az anorexia nervosa. Betegség, tehát, ha saját magán vagy hozzátartozóján ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz vagy más szakemberhez!

A 25-ösnél nagyobb BMI veszélyes lehet az egészségre. A túlsúly megnöveli a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és glükózszint kockázatát. Az elhízás (+30 BMI) pedig már a szívbetegségek, stroke, diabetes és néhány típusú rák fő kockázati tényezője. Ugyanakkor - természetesen - már egy kisebb mértékű fogyás is jelentősen csökkentheti a rizikót, s javíthat általános közérzetén is.

Szakember felügyelete nélkül az ideális és a biztonságos a heti 0,5-0,75 kg fogyás. Fél kilogramm körülbelül 3.500 kalóriának felel meg. Amennyiben napi 250 kalóriával kevesebbet fogyaszt, 250-nel több kalóriát kell máshonnan (a test tartalékaiból) biztosítania és elégetnie. Aktívabb életvitellel, több testmozgással napi további 500 kalória nyerhető. 


 
EüÜzlet portál - amit látnia kell, hogy ne higgyen a szemének! 
Bízzon meg minket honlapjának napi frissítésével!
  Copyright (c) 2000-2002 - É+L Kongresszus- és Kiállításszervező Kft. 
1081 Budapest, Kiss József u. 4., 1364 Budapest 4, Pf. 354, Tel./Fax: 313-2027,
http://www.extra.hu/eplusl, E-mail: eplusl@mail.datanet.hu